Sklep o tožbi proti Hrvaški bodo sprejeli na zalogo

Vlada bo danes obravnavala pismo, s katerim bo Slovenija Evropsko komisijo seznanila z vsemi elementi tožbe proti Hrvaški zaradi neizvrševanja arbitražne sodbe. Ko bo Evropska komisija prejela to pošto, bo imela tri mesece časa, da se o njej izreče. Če se ne bo, bo lahko Slovenija sama tožila Hrvaško pred Sodiščem EU.

Bo slovensko tožbo proti Hrvaški vlagal Miro Cerar ali prihodnja 
vlada? Foto: STA
Bo slovensko tožbo proti Hrvaški vlagal Miro Cerar ali prihodnja vlada? Foto: STA

LJUBLJANA > Vsebina pisma je tajna; ko jo bo potrdila vlada, jo bo - da bi postopku zagotovil široko politično podporo - premier Miro Cerar predstavil še parlamentarnemu odboru za zunanjo politiko. Nato bodo pismo poslali v Bruselj.

Bo pismo končalo na kupu pošte?

Pismo, s katerim bo Slovenija zadevo predložila Evropski komisiji, je nujni predpogoj za to, da bi lahko v nadaljevanju prišlo do tožbe pred Sodiščem EU. Evropska komisija bo imela tri mesece časa, da sprti članici pozove, naj se pisno in ustno izrečeta o zadevi, ter nato poda svoje mnenje. Če se komisija izreče negativno ali se v treh mesecih sploh ne izreče, lahko Slovenija še vedno sama sproži tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU.

Miro Cerar, predsednik vlade: “Če bo komisija sprožila postopek zoper Hrvaško, bo prevzela zadeve v svoje roke, sicer bo Slovenija s postopki nadaljevala.”

Možnost, da se Evropska komisija o sporu sploh ne bo izrekla, se zdi ta trenutek najverjetnejša, vsaj glede na indice, ki so v zadnjih tednih prihajali iz Bruslja in ki kažejo, da se Evropska komisija ne namerava ukvarjati z implementacijo arbitražne sodbe.

Zunanji minister Karl Erjavec poudarja, da gre za pravno in ne politično vprašanje. Kako bo Evropska komisija reagirala na pismo in kaj bo storila, Erjavec težko komentira, pravi pa, da Komisija doslej “ni postorila bistvenega, ko gre za spoštovanje arbitražne razsodbe s strani Hrvaške”.

Volitve ne bodo ustavile priprav na tožbo

Tudi premier Cerar ostaja v javnih izjavah zavezan upom, da bo Evropska komisija po prejemu pisma sama sprožila postopek proti Hrvaški. “Če bo komisija sprožila postopek zoper Hrvaško, bo prevzela zadeve v svoje roke, sicer bo Slovenija s postopki nadaljevala,” je dejal. Hkrati pa dal vedeti, da se namerava njegova vlada že zdaj pripraviti na možnost, da se bo morala Slovenija v sodno bitko podati sama.

Slovenija bo čez tri mesece najverjetneje že sredi uradne volilne kampanje za parlamentarne volitve. Ko se bo po volitvah sestal nov državni zbor, bo aktualna vlada opravljala le še tekoče posle. Cerar napoveduje, da njegov ministrski zbor s sprejemanjem odločitve o morebitni tožbi proti Hrvaški ne bo čakal do trenutka, ko za takšne odločitve ne bo več pooblaščen. Napovedal je, da bodo “še zdaj, ko je slovenska vlada povsem opolnomočena v svojem ravnanju, sprejeli ključen sklep, ki ga lahko potem izvrši vlada pred volitvami ali po njih, četudi ne bo več imela polnih pooblastil”.

Tudi pred sprejetjem tega sklepa bodo za zeleno luč zaprosili parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Če bo do tožbe pred Sodiščem EU res prišlo, se bo namreč postopek vlekel več let, torej v mandat oziroma mandate naslednjih vlad.


Najbolj brano