Kurirji drogo v Italijo tihotapili prek Fernetičev

Koprski kriminalisti so sodelovali v mednarodni preiskavi, ki so jo vodili italijanski policisti iz Trenta in s katero so razbili mednarodno kriminalno združbo. Člani združbe so po balkanski poti, nazadnje prek nekdanjega mejnega prehoda Fernetiči, v Italijo tihotapili večje količine različnih prepovedanih drog. V zaključni akciji preiskave Zaghi so v Italiji aretirali več kot 20 osumljenih, več članov združbe še iščejo.

Na novinarski konferenci so policisti na ogled postavili zaseženo 
drogo, denar in orožje.  Foto: Kvestura Trento
Na novinarski konferenci so policisti na ogled postavili zaseženo drogo, denar in orožje.  Foto: Kvestura Trento

KOPER, TRENTO> Mednarodna združba se je ukvarjala s tihotapljenjem in preprodajo večjih količin prepovedanih drog. Tihotapili so kokain, metamfetamin, heroin, hašiš in konopljo. V mednarodni preiskavi so poleg italijanskih in slovenskih kriminalistov sodelovali tudi preiskovalci iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Avstrije. Koprski kriminalisti so preiskavo od lanskega poletja do pred nekaj dnevi izvajali na podlagi odredb okrožnega državnega tožilstva in okrožnega sodišča iz Kopra.

Kurirji drogo tihotapili v skrivališčih avtomobilov

“V okviru kriminalistične preiskave smo ugotovili, da gre za dobro organizirano mednarodno kriminalno združbo, ki jo je sestavljalo 30 osumljencev. Z območja Bosne in Hercegovine so po tako imenovani balkanski poti, prek ozemlja Hrvaške in Slovenije, drogo tihotapili v Italijo,” je pojasnil Damjan Apollonio, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v koprskem sektorju kriminalistične policije. Pojasnil je, da so drogo v Italijo kurirji tihotapili tudi prek nekdanjega mejnega prehoda Fernetiči. Skrili so jo v prirejene prostore, bunkerje v osebnih avtomobilih.

Damjan Apollonio, vodja sektorja za organizirano kriminaliteto v sektorju koprske kriminalistične policije: “Skupna mednarodna kriminalistična preiskava je dokaz, da kriminal ne pozna meja, zato lahko proti nezakonitim dejavnostim nastopamo samo skupaj, ne glede na državne meje.”

Kriminalisti so med drugih ugotovili, da so se člani združbe večkrat srečali na območju Slovenije, a ne le zaradi počitka. Na srečanjih v Ljubljani, pa tudi v slovenski Istri, so se dobivali na “poslovnih” srečanjih, na katerih so sklepali posle, si predajali gotovino za že dostavljeno drogo ali pa za pošiljke, o katerih so se šele dogovorili. Dogovarjali so se tudi o tem, kdaj in kje bodo drogo prepeljali v Italijo ter kje jo bodo prevzeli.

V Sloveniji spremljali osem osumljenih

Na območju Slovenije so spremljali osem osumljenih, šest državljanov Bosne in Hercegovine, starih od 29 do 60 let (dva živita na območju Trenta), ter dva državljana Hrvaške, stara 44 in 30 let. Osmerica se je v Sloveniji zadrževala le toliko časa, kot so ga potrebovali za dogovor o kaznivem dejanju.

Med osumljenimi znani prodajalec piščancev

Italijanski policisti so začeli preiskovati delovanje združbe že jeseni leta 2016, ko so nekaj droge našli na obrežju jezera v kraju Pergine Valsugana in aretirali prve osumljene. Med številnimi italijanskimi člani združbe najbolj odmeva ime podjetnika iz Valsugane - 43-letnega Antonia Garolla, enajst osumljenih je doma z območja Trenta. Garollo ima v Valsugani podjetje in je znan predvsem kot eden večjih trgovcev s perutnino. V Italiji so mediji objavili tudi imena in fotografije drugih osumljenih. Poleg italijanskih, bosanskih in hrvaških državljanov so v združbi sodelovali tudi osumljeni iz Maroka in Makedonije.

V Trentu so zaključno akcijo z aretacijami osumljenih pripravili prejšnji četrtek. 18 osumljenih je v priporu, za peterico pa so odredili hišni pripor. Za ostale osumljene (iz BiH in Hrvaške) so razpisali iskanje.

Policisti iz Trenta so združbi zasegli 3,5 kilograma konoplje, 1,5 kilograma kokaina, dva kilograma metamfetamina, pet kilogramov hašiša, 0,3 kilograma heroina, poleg tega pa še dvanajst kosov dolgocevnega orožja, štiri avtomobile in nekaj več kot 13.000 evrov. Apollonio je pojasnil, da so med preiskavo ugotovili, da je mednarodna združba s prodajo prepovedanih drog pridobila za milijon evrov nezakonite premoženjske koristi.

Na Obrežju prijeli državljana BiH

Na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje so včeraj ponoči prijeli enega od osumljenih članov združbe, za katerim je Italija razpisala evropski priporni nalog. Prijeli so 40-letnega državljana Bosne in H ercegovine, ki ga bodo po končanem postopku na sodišču izročili Italiji.

Koprski kriminalisti bodo vse dokaze zoper osumljene, pridobljene na območju Slovenije, predali tožilstvu, to pa jih bo - skladno z mednarodno pravno pomočjo - odstopilo italijanskemu tožilstvu, ki vodi preiskavo.

“Skupna mednarodna kriminalistična preiskava je dokaz, da kriminal ne pozna meja, zato lahko proti nezakonitim dejavnostim nastopamo samo skupaj, ne glede na državne meje,” je sklenil Apollonio.


Najbolj brano