Sviščaki za nove “romantike”

Tretjino območja Sviščakov nov prostorski načrt bistriške občine prepušča turističnim namenom. Počitniško naselje v nedrju zaščitenih, neokrnjenih snežniških gozdov se bo lahko spremenilo v kraj z več smučišči, hotelom, depandanso, bungalovi, urejenimi parkirišči, igrišči, sankališči, prostorom za kampiranje, za piknike, velikim akumulacijskim jezerom za zasneževanje ter še enim jezercem sredi jase, v katerem bi poleti lahko plavali, pozimi pa tam drsali. Ob vsem tem bi uredili še kanalizacijo in vodovod, česar sedaj ni, ter dohodno cesto. Velikopotezni posegi, ki vsakemu ne utegnejo biti všeč, posebno ljubiteljem neokrnjene narave in tistim vikendašem “romantikom”, ki so zelo navezani na vsako ped sviščaške jase in njene okolice ter si zato ne želijo večjih sprememb.

Vendar pa načrt poleg teh posegov tudi ureja in določa ustrezno namembnost in upravljanje s prostorom ter odkup zemljišč, na katerih so vikendi, česar doslej na Sviščakih, kjer je od leta 1965 zraslo približno sto počitniških hišic, ni bilo. Tam vlada, posebno zadnja leta, anarhično stanje, v katerem si marsikdo dovoli marsikaj. Od tega, da si po robu jase spelje pot do vikenda, do tega, da eni hišice dograjujejo, nadgrajujejo, betonirajo njihovo okolico, z bagri rijejo po gozdu, drugi postavljajo plastična igrala na jasi ali organizirajo golf turnir, nogometno tekmo in še kaj. Gre za neprimerne posege v neokrnjeno naravo, katerim nihče ne da uradnega blagoslova, za posege na objekte, ki so pravzaprav na občinski zemlji v 99-letnem zakupu in zato praktično vsi brez soglasij. Določila, kaj se sme in česa ne, ne obstajajo.

Zato je skrajni čas, da občina uredi to brezpravno stanje na Sviščakih, pa četudi večine počitniških hišic lastniki že dolgo ne uporabljajo več in četudi so zadnja desetletja zime tam tako mile, da bo smuka zasneževanju navkljub najbrž trajala manj dni kot drugod.

Če bodo načrt potrdili in bo občina dobila investitorje za ureditev smučišč in nove turistične infrastrukture, bosta koristi dve: z denarjem od prodaje zemljišč vikendašem bo lahko uredila kanalizacijo in vodovod, nova ponudba pa bo privabila nove “romantike”, ki bodo tam počitnikovali ali odkupili kakšen odslužen vikend in tako oživili to naselje, ki zaradi svoje narave nudi rekreacijo in oddih.


Preberite še


Najbolj brano