Nagrada za hrenovke in sir

Kmetijska zadruga Tolmin in njeno hčerinsko podjetje kobariška Mlekarna Planika sta v zadnjem času prejeli tri odmevne pohvale oziroma nagrade za svojo proizvodnjo oziroma proizvode, kar je plod dolgoletnega dela s predvsem posoškimi surovinami, mesom in mlekom.

V mlekarni delajo različne sire z dodatki, med njimi tudi Dobro 
misel z divjim origanom.  Foto: Neva Blazetič
V mlekarni delajo različne sire z dodatki, med njimi tudi Dobro misel z divjim origanom.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID, TOLMIN > Mlekarna Planika je prejemnik letošnje posebne nagrada za inovativnost 2018, ki jo podeljuje Inštitut za nutricionistiko za spodbujanje lokalne pridelave in predelave živil.

Kot so zapisali v obrazložitvi, odkupuje in predeluje izključno mleko, pridelano na hribovitih lokalnih območjih. Na ta način pomembno prispeva k obdelanosti kmetijskih zemljišč, ohranjanju panoge in lokalnemu zaposlovanju.

Mleko z značilnim okusom

“Posebno pozornost posvečamo svežemu pasteriziranemu mleku, ki ima zaradi načina proizvodnje značilen poln okus. Na to vplivajo prehrana živali, način vzreje in to, da odkupujemo mleko na visokogorskih predelih, kjer se živina v poletnih mesecih pase, pozimi pa jo rejci krmijo s kakovostno krmo,” pojasnjuje direktorica mlekarne Anka Lipušček Miklavič.

Takšno mleko je tudi odlična surovina za raznolike mlečne izdelke, ki jim z veliko mero inovativnosti dodajajo zanimive lokalne sestavine.

In prav na tem načinu proizvodnje in predelave mleka, v Kmetijski zadrugi pa mesa, temeljita pohvali oziroma priznanji za mlekarno in njeno lastnico, Tolminsko zadrugo, v okviru projekta Agrobiznis, ki je namenjen spodbujanju podjetništva in inovativnosti na področju prehranske samooskrbe. Znašli sta se med štirimi letošnjimi zmagovalci.

Navadne, s smetano in z oljčnim oljem

Najbolj inovativno živilo v Sloveniji so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano. “Hoteli smo narediti zdrave hrenovke, ki bi jih starši brez slabe vesti ponudili svojim otrokom. Delamo običajne, z oljčnim oljem namesto slanine, tretji vrsti pa dodajamo smetano Mlekarne Planika. Ne uporabljamo odrezkov, temveč le izbrane kose govejega in svinjskega mesa slovenskega porekla,”pojasnjuje komercialistka iz tolminske zadruge Nina Orel.

S prodajo hrenovk ustvarijo 15 odstotkov prihodkov z mesninami Alpija. Govejo živino odkupujejo od več kot 400 kmetij v Posočju, na Idrijskem, Cerkljanskem in na Goriškem, svinjsko meso pa s štajerskih in prekmurskih kmetij.

Najboljši domači izdelek je sir Dobra misel iz mlekarne Planika. “Vsebuje zdravilno zelišče divji origano, ki raste na planinah v Posočju,” pravi Anka Lipušček Miklavič.


Najbolj brano