Luka Koper se z vozili vrača na tretji pomol

Luka Koper bo lahko pridobila nekaj novih površin za skladiščenje avtomobilov. Gre za 47.000 kvadratnih metrov veliko parcelo na nasutju za tretji pomol. O tem, ali bodo v pristanišču gradili tudi novo garažno hišo ali ne, pa se v podjetju še niso odločili.

Luka Koper je pred 11 leti, ko še ni bilo DPN,  že skladiščila 
avtomobile na parceli na zametku tretjega pomola, a je takrat 
gradbeni inšpektor ugotovil, da je nasutje črna gradnja.   Foto: Miha Crnič
Luka Koper je pred 11 leti, ko še ni bilo DPN, že skladiščila avtomobile na parceli na zametku tretjega pomola, a je takrat gradbeni inšpektor ugotovil, da je nasutje črna gradnja.  Foto: Miha Crnič

KOPER > Luka Koper je ministrstvo za infrastrukturo že dalj časa prosila za vsa potrebna soglasja za uporabo dodatnih zemljišč na območju državnega prostorskega načrta (DPN) za pristanišče.

Pred dnevi je ministrstvo objavilo namero o sklenitvi neposredne pogodbe o oddaji dela parcele 920/1, ki je na območju občine Ankaran, v najem. Na ministrstvu pravijo, da so vlogo za podelitev najemne pravice s pravico gradnje za pridobitev začasnih skladiščnih površin iz Luke Koper prejeli sredi januarja. “Ministrstvo namerava z Luko skleniti neposredno pogodbo, s katero se bo podelila najemna pravica s pravico gradnje za obdobje pet let z možnostjo podaljšanja še za nadaljnjih pet let,” so pojasnili.

Gotovo pa bo morala Luka zemljišče še urediti, da bo znova primerno za skladiščenje avtomobilov. Ali bodo morali pridobiti gradbeno dovoljenje, nam v Luki danes niso mogli odgovoriti, ker je, kot so pojasnili, odgovorna oseba na dopustu.

Luka Koper je namreč na omenjenem zemljišču na zametku tretjega pomola v letu 2007, ko jo je vodil Robert Časar, a še ni bil sprejet DPN, v obdobju povečanega pretovora avtomobilov in prostorske stiske že skladiščila avtomobile. A se je izkazalo, da je zemljišče nasula na črno, tako da je gradbeni inšpektor takrat to početje ustavil in Luko kaznoval.

V Luki so lani pretovorili 741.000 vozil. Podjetje ima od lani v načrtu tudi gradnjo nove garažne hiše za 6000 avtomobilov. V novi upravi Luke pa se še niso odločili, ali bodo to naložbo tudi uresničili. “Delamo na več alternativah,” je po zadnji seji nadzornega sveta povedal predsednik uprave Dimitrij Zadel.


Najbolj brano