Vrata obstanka so spet odprta

V taboru edine brezdomske nogometne ekipe v Sloveniji so lahko z uvodom v spomladanski del prvenstva več kot zadovoljni. Dve zmagi so iztržili letos v prvi SNL, obe proti Triglavu, zadnjo v soboto. Dve točki zaostanka za Gorenjci Ankaranu znova odpirajo vrata k obstanku v prvi ligi.

Prvi zadetek Ankarana -  vratar Triglava Elvis Džafić leži, žoga pa je 
že prešla golovo črto, preden jo je v mrežo zabil Patrik Bordon. Foto: Leo Caharija
Prvi zadetek Ankarana - vratar Triglava Elvis Džafić leži, žoga pa je že prešla golovo črto, preden jo je v mrežo zabil Patrik Bordon. Foto: Leo Caharija

Čeprav je burja pošteno pometala po Vipavski dolini, je bila Nova Gorica skoraj v oazi. Triglavane je vsaj na poti očitno pošteno prepihalo, saj so igrali v krču in neprepričljivo, na drugi strani pa je z vseh vetrov zbrana vojska delovala bistveno bolj prepričljivo in zagrizeno. “Fantje bodo morali začeti prenašati pritisk in odgovornost. Če tega ne bo, se pač sanje o boljših plačah ne bodo uresničile. Ne igra publika ne igra trener,” je na vprašanje PN svoje igralce kritično ošvrknil trener Triglava Siniša Brkić.

Vse kaže, da so v Ankaranu zadeli z novinci. Čazim Suljić, ki je tokrat dobil napadalnejšo vlogo v sredini igrišča, je to že drugič potrjeval, medtem ko je tokrat navdušil Venezuelec Aristoteles Romero, ki je zaradi videza takoj dobil vzdevek ankaranski Arturo Vidal. Gostitelji prav brez težav spet niso bili. Če so v torek v Ajdovščini imeli tri vratarje, so tokrat premogli enega samega (dva sta zbolela), toda Matej Paal je svojo nalogo odlično opravil.

Ankaran : Triglav Kranj 2:0 (1:0)

Športni park, brez gledalcev Sodnik Balažič (Ljubljana) 7. Strelca - 1:0 Suljić (16), 2:0 Romero (87, iz 11m). Ankaran: Paal 7,5, Mate 6,5, Humar 6,5, Badžim 6,5, Pahor 6,5, Romero 7 (od 90. Gerc-), Burkić 6,5, Suljić 7, Nkama 6,5, Santos 6,5 (od 69. Delgado 5), Bordon 6 (od 77. Vodeb-) Pomočnik trenerja: Alfred Jermaniš.

Triglav: Džafić 6, Šmit 5,5, Zec 5,5, Suljević 6, Križaj 5,5, Pušnik 5,5 (od 62. Arh Česen 5,5), Tijanić (od 87. Kuhar), Bukara 5,5, Majcen 5,5, Vokić 5,5 (od 69. Žurga 5,5), Poplatnik 5. Trener: Siniša Brkić.

Rumeni kartoni: Suljić, Burkić, Delgado; Šmit, Suljevič; rdeči karton: Šmit (81, 2xR).

V prvem polčasu je bil Triglav nekoliko več pri žogi, imel je tudi več strelov, a večinoma nenevarnih. Zato pa so bili gostitelji konkretnejši in so pravočasno povedli. V 16. minuti se je vse zgodilo hitro in v beležnice smo kot strelca že vpisali Patrika Bordona, a je TV posnetek povedal drugače. Z roba kazenskega prostora je streljal Suljić, od vratnice pa se je žoga odbila v hrbet vratarja Elvisa Džafića in potem končala za golovo črto. Visoki napadalec Ankarana je na tekmi še nekajkrat (največkrat) prišel v priložnost, a je slabo zaključeval akcije. Med drugim v 54. minuti, ko je na meji prepovedanega položaja iz oči v oči z Džafićem slabo reagiral. Gostujoči trener Brkić se je zaman razburjal nad svojimi, po tekmi pa je obžaloval najlepši zapravljeni priložnosti svojih orlov. Obe v prvem polčasu, obe iz bližine: Davidu Tijaniću je Paal žogo zbil z nogo, Dejan Vokić pa bi v 28. minuti očistil pajčevino pod prečnikom, a je ankaranski vratar s parado za gledalce žogo uspel izbiti.

Gostitelji so imeli nekaj priložnosti za matni strel, a so morali za potrditev pomembnih treh točk trepetati skoraj do konca tekme. V 80. minuti je - po odvzeti žogi na sredini igrišča Johana Nkame - vidno nepripravljeni Raoul Delgado zadel vratnico, zatem je Vlado Šmit nepremišljeno dobil drugi rumeni karton, Delgado je potem iskal najstrožjo kazen, namesto da bi takoj sprožil v gol. A je odrešitev prišla tik pred koncem. David Tijanić je igral z roko v kazenskem prostoru, po posredovanjui pomočnika Uroša Bense pa je zelo dobri glavni sodnik Dejan Balažič pokazal na belo piko. “Ankaranski Vidal” oziroma Romero je potrdil zmago, ki so se je na koncu z igralci veselil mladi pobiralci žog, ki so prišli z ekipo “Bili smo srečnejši, mogoče celo boljši. Katerikoli doseženi zadetek pade ob pravem času, ni jih v nepravem. Tako je le, ko gol dobiš. Vmes smo tudi trpeli, a moramo biti zelo zadovoljni s tem, kar smo pobrali,” je med drugim v svojem slogu povedal pomočnik trenerja Ankarana Alfred Jermaniš.

Plus: Želja in bojevitost, ki so jo pokazali vso tekmo, igra pa že kaže prave obrise.

Minus: Preveč zapravljenih priložnosti, kar bi se proti boljšim tekmecem bi se to gotovo maščevalo.


Najbolj brano