Kaj bi brez Prepeliča

Slovenski košarkarji so že pozabili petkovo gostovanje in zmago v Črni gori ter misli usmerili k popoldanski tekmi z Belorusijo v Minsku (ob 17.30), kjer bodo vlogo favorita skušali upravičiti brez prvega centra Gašperja Vidmarja.

Klemen Prepelič (z žogo) je bil ključni slovenski igralec v Črni 
gori. Foto: Fiba
Klemen Prepelič (z žogo) je bil ključni slovenski igralec v Črni gori. Foto: Fiba

PODGORICA, MINSK> Gostovanje evropskih prvakov ni bilo pretiran magnet za gledalce. Čeprav so bile v igri pomembne točke, ki v drugem skupinskem delu kvalifikacij zmagovalcu omogočajo enakopraven boj za uvrstitev na svetovno prvenstvo, je bila dvorana Morača le malo več kot polovično zapolnjena. Na tribuni sta ostala igralca Ilirije Žan Mark Šiško in Luka Vončina, na voljo sta torej ostala le dva organizatorja igre. Tokrat selektor Rado Trifunović ni želel tvegati in je skoraj vso tekmo igral s sedmimi igralci.

Tekma je bila zelo pomembna in temu primerno raztrgana in dolga. Koši so bili redki, napak je bilo na obeh straneh veliko, oboji pa so imeli nekaj svetlih trenutkov oziroma minut. Slovenija je v prvem polčasu največ vodila za sedem točk (32:25), Črna gora z 22:18, nihče na igrišču pa ni izstopal iz povprečja. Gašper Vidmar je v prvih dvajsetih minutah dosegel devet točk in ujel sedem žog. Vse bistveno se je zgodilo na koncu, ključno breme igre pa so nosili trije igralci. Trojka Jake Blažiča je bila za 60:51, koš je v naslednjem napadu dodal Klemen Prepelič, ki je zatem priboril žogo in Maticu Rebcu omogočil met za tri točke z osmih metrov. Po njem je Slovenija povedla s 66:54. Prepelič je bil v vseh pogledih igralec tekme, saj je v ključnih trenutkih prevzel tudi vlogo organizatorja igre. Z 19 točkami je bil prvi strelec tekme (5 podaj). Blažič je dosegel 14 točk (5 skokov, 3 podaje), Vidmar pa je imel ob 13 točkah še devet skokov. “Cilj smo dosegli, a pot do zmage je bila vse prej kot lahka. Tekma je bila naporna, groba in treba je bilo garati za vsako žogo. Ključen del je bila zadnja četrtina, ko smo z visoko postavo prišli do prednosti in jo znali zadržati,” je povedal selektor Rado Trifunović. “Črnogorci so bili zelo agresivni, tako da smo morali igrati pametno in izkoriščati prostor pod obročema. Proti Belorusiji moramo iti na zmago, pričakujem pa, da bodo priložnost dobili tudi ostali fantje,” je dodal Prepelič, brez katerega bi naša izbrana vrsta, če bi po EP res prestopil k Realu, bolj tanko piskala.

Črna gora : Slovenija 63:75

Dvorana Morača, gledalcev 2800, sodniki: Rosso (Francija), Yilmaz (Turčija), Calik (Poljska); četrtine - 13:16, 16:16, 22:23, 12:20. Črna gora: Maraš 2, Needham 12 (2:2), Su. Šehović 2, Se. Šehović 2, Radović 10 (2:1), Ilić 2, Nikolić 15 (8:5), Ivanović 7 (2:2), Vranješ 2 (2:2), Popović 9 (6:5). Selektor: Zvezdan Mitrović. Slovenija: Rebec 8 (4:3, Rupnik 3, Prepelič 19 (11:9), Murić 9 (4:3), Blažič 14 (4:3), Vidmar 13 (6:1), Dimec 4, Čančar 5. Selektor: Rado Trifunović.

Danes popoldne v Minsku

Danes bo v Minsku Prepelič soigralce na igrišče pripeljal kot kapetan, saj se je Vidmar vrnil v Turčijo k Banvitu, kjer niso bili navdušeni, da je še ne povsem zdrav igralec sploh prišel v izbrano vrsto. V prvi medsebojni tekmi so Slovenci zmagali s 13 točkami naskoka, najboljši strelec na tistem srečanju je bil Vlatko Čančar z 20 točkami.

Najboljši strelec Belorusov na prvi tekmi je bil Maalik Wayns, vendar so ga Belorusi zamenjali in reprezentanci priključili Devona Saddlerja. Ameriški organizator igre nastopa za Tsmoki Minsk, od koder izhaja večina reprezentantov in selektor Aleksander Krutikov. Po polovici prvega dela kvalifikacij za SP je najboljši strelec Belorusov Vitali Ljutič s povprečjem 14,7 točke na tekmo.

Španci s težavo v Minsku

Belorusija bi v petek skoraj presenetila Španijo (82:84), kar samo dodatno opozarja, da je tudi proti slabšim ekipam potrebno igrati na polno in brez podcenjevanja. V skupini vodi Španija s polnim izkupičkom, Slovenija ima dve zmagi in poraz, Črna gora obratno razmerje, Belorusija pa tri poraze. V skoraj izgubljenem položaju pa je v eni od skupin Hrvaška, ki je izgubila tretjič zapored, tudi doma proti Romuniji.


Najbolj brano