Raj za ljubitelje škampov

Geografska lega z Reko kot osrednjim mestom in s sorazmerno bližino Zagreba, Ljubljane pa tudi mest v zahodni Italiji, omogoča da je Kvarner lahko celoletni turistični cilj. Raznolikost krajine, v kateri se visoki hribi pnejo tako rekoč iz morja, z njihovih vrhov pa se je mogoče skorajda dotakniti otokov z najmilejšo klimo, odseva tudi v gastronomski ponudbi te, ob Istri in Dalmaciji, nadvse pomembne hrvaške turistične regije.

Draga di Lovrana: vrhunska interpretacija jedi s surovimi ška mpi. Foto: Sašo Dravinec
Draga di Lovrana: vrhunska interpretacija jedi s surovimi ška mpi. Foto: Sašo Dravinec

Vodilni turistični slogan Kvarnerja, Raznolikost je lepa, opredeljuje pisanost širše regije, ki se pokriva z mejami Primorsko-Goranske županije, v geografskem smislu pa je Kvarner območje med Velebitom in Istro oziroma v ožjem pojmovanju med Cresom in istrskim polotokom. Osrednje turistično območje je Opatijska riviera med Mošćeničko Drago in Matulji, koder jo doseže železniška proga, po kateri so se že v predprejšnjem stoletju z Dunaju vozile kronane glave in drugi veljaki. Opatija je bila v Avstro-Ogrski namreč najimenitnejše obmorsko letovišče, sloves je začela graditi v sredini 19. stoletja, ko je blagodejna klima ob bivanju v vili Angiolina nadvse dobro delo cesarici Mariji Ani.

Letovišče že od 1889

Prvi hotel, Kvarner, so zgradili že leta 1884, kasneje pa še številne druge in vrsto zasebnih vil. Leta 1889 so Opatijo razglasili za prvo klimatsko zdravilišče na Jadranu, v tistih letih so jo obiskovale slavne osebnosti, zlasti iz srednje Evrope. Pod Italijo Opatija ni bila v ospredju, Jugoslavija ji je dala nov zagon, a sta nanjo sedala patina in prah. V novi državi ju odstranjujejo, vse več hotelov in vil je obnovljenih in sijočih, še vedno pa jih je veliko, ki se jim pozna zob časa. Razvoj turizma na Opatijski rivieri gradijo ob klasičnem poletnem turizmu še na talasoterapiji, kulturnem in kongresnem turizmu, gastronomsko pa poskušajo loviti priključek z Istro, čeprav očitno z manj energije in strateške linije.

Velik potencial

Kulinarični potencial regije je velik, pomembna sta zlasti dva dejavnika: dostopnost vrhunskih sestavin, tako iz morja kot s planin, in bližina velikih mest, torej potencialna publika. Med sestavinami v Kvarnerju so nemara najbolj izpostavljeni škampi. Pogoji za rast teh rakov v morju ob zahodni obali Istre so izvrstni, zato kvarnerski škampi dosežejo kakovost, ki ji po teksturi in okusu naj ne bi bilo para na svetu. To velja za škampe, ki so bili ulovljeni z vršami in torej na plano potegnjeni nepoškodovani in živi. Slednje je, kakor koli obračamo, najpomembnejši dokaz njihove pristnosti in svežine, saj bi sicer težko verjeli, da v Kvarnerju zraste toliko škampov, kolikor jih v jadranskih gostilnah prodajo. Njihova cena je visoka, za klasično pripravo, v buzari ali na žaru, bo treba odšteti vsaj 60 evrov za kilogram rakov, povsem sveži pa nemara najbolj teknejo surovi, zgolj z nekaj kapljami vrhunskega oljčnega olja. Kjer zrastejo dobri škampi, ni nikakršnega razloga, da ne bi bile tudi ribe in drugi morski sadeži enake kakovosti. Velik gastronomski potencial ima regija še v otoških jagnjetini in oljčnem olju, pa tudi v gobah in govedini ter divjačini z gorskih območij.

Kulinarične izjeme

V Kvarnerju je ponudba v veliki večini gostiln klasična, nekaj pa je izjem, ki jih velja izpostaviti. Hrvaški Michelin regije še ni dosegel, sta pa tam dve restavraciji, vključeni v združenje JRE. Draga di Lovrana, visoko nad Medvejo z izjemnim pogledom, ponuja eleganten, odlično voden prikaz sodobnega pristopa h kulinariki z vrhunskimi sestavinami. Krožniki so paša za oči, okusi se nadgrajujejo, glavna jed, najsi gre za kuhano ali pečeno ribo, pa zadosti visokim pričakovanjem po plesu s predjedmi, tako je tudi z vinsko spremljavo. Neprijetno presenečenje je bil obisk v najbolj opevani kvarnerski gostilni Plavi podrum, ki je prav tako vključena v JRE, a se tam očitno naslanjajo na staro slavo in romantično lego v mandraču v Voloskem. Le nekaj deset metrov od nje je v ozkih ulicah konoba Tramerka, prijazna gostilna, ki v rustikalnem ambientu ponuja sodoben kvarnerski kulinarični obraz. Za klasiko je standard Johnson v Mošćenički Dragi, za meso sta naslova Laurus v Opatiji in Jist nad Reko, za prestižna doživetja pa Bevanda na najimenitnejši lokaciji v Opatiji.


Najbolj brano