Neveste so vse bolj drzne, ženini pa vse bolj elegantni

Kakšni so današnji poročni trendi? Še velja barvno pravilo, da je bela za nevesto in črna za ženina? Se trenutno bolj nosijo metuljčki ali kravate, visoke pete ali balerinke? Katere torte mladoporočenci najraje izberejo? Koliko vabil in kakšna izbrati? Odgovore na ta vprašanja smo skušali najti na letošnjem (že šestem) Poročnem sejmu Koper, ki ga je minuli konec tedna gostil Pokrajinski muzej. Obiskovalcem je ponujal raznovrsten izbor poročnih oblek, prstanov, tort, vabil, deležni pa so bili tudi prijaznih nasvetov ponudnikov.

 Poročni čevlji naj ne bodo samo lepi, ampak tudi udobni. Foto: Patrik Radovac/Foto Belvedere
Poročni čevlji naj ne bodo samo lepi, ampak tudi udobni. Foto: Patrik Radovac/Foto Belvedere

Pri nevestah so trenutno najbolj priljubljene tattoo ali rožaste čipke z bleščicami, pri čemer je pomembno, da je zgornji del obleke bogatejši od spodnjega. “To vključuje večji dekolte, hrbtna stran je enako pomembna. Neveste so vedno bolj drzne, vendar pa barvi oblek ostajata bela in bež z dodatkom bleščic, čipke, diamanti,” nam je zaupala Jožica Gaber, ena od ponudnic poročnih oblek. Kaj pa kroji poročnih oblek? “‘Ribice’, ‘princeske’, ‘a-linije’ so modeli oblek, ki jih posameznice izberejo glede na svojo postavo,” pojasni Gabrova. Seveda pa je razlika med dizajnersko in konfekcijsko obleko srednjega cenovnega razreda. Obleke s podpisom priznanih modnih oblikovalcev so veliko bolj prefinjene, narejene iz izbranih materialov in zato tudi dražje. Če si sposodimo takšno, moramo zanjo odšteti od 800 do 1200 evrov, če jo želimo v trajno last, pa od 2000 do 3700 evrov. Izposoja konfekcijske poročne obleke denarnico olajša za najmanj 300 in za največ 700 evrov. Za nakup pa je treba odšteti od 900 do 1500 evrov.

Kaj pa čevlji? Neveste še vedno najraje nosijo odprte čevlje z visokimi petami, vendar pa se v njih težje hodi, zato Gabrova predlaga spredaj zaprte čevlje s paščkom okrog gležnja, ki so najbolj udobni.

“Moški so vedno večji narcisi, zato tekmujejo med seboj in prav zato moška moda ni več preprosta, temveč izpopolnjena in natančna.”

Jožica Gaberponudnica poročnih oblek

Metuljčke in kravate so zamenjali plastroni

“Metuljčki in kravate so pri ženinih vse manj priljubljeni, uveljavljajo se plastroni z dovršenimi vozli. Telovniki so še vedno ‘must have’. Moški so vedno večji narcisi, zato tekmujejo med seboj in prav zato moška moda ni več preprosta, temveč izpopolnjena in natančna. Trenutno sta trendovski temna vinsko rdeča in živo modra barva. Slednja je toplega tona, zato pristoji skoraj vsem moškim, vendar pa sta še vedno najbolj prodajani temno modra in črna obleka. Tako kot ženski so tudi moški čevlji postali bolj nežni in elegantni. Pomembno je, da so ob gibih vidni pas z veliko zaponko, manšetni gumbi in plastron, ki ima lahko dodan tudi kamenček,” je trenutne zakonitosti za moške razkrila Gabrova.

Vse za poroko na enem mestu

Poleg Poročnega vikenda v Portorožu, ki bo marca, je koprski sejem največji poročni sejem na Primorskem, čeprav se je letos predstavilo nekaj manj razstavljalcev. So se pa letos v Kopru predstavili ponudniki iz vse Slovenije, kar je za sejem novost. “Svoje ponudbe so predstavljali fotografi, zlatarji, ponudniki poročnih oblek, tort, prostorov za poroko in še česa. Par, ki se pripravlja na poroko, ima tako vse informacije o poroki zbrane na enem mestu,” je povedala organizatorka sejma Nataša Pečko Primc. Število obiskovalcev je bilo primerljivo lanskemu: približno 350 parov in številni drugi obiskovalci.

“Še ne dolgo nazaj so bile moderne torte s sladkorno maso, sedaj pa največ naročajo ‘nagice’. To so torte, kjer se vidita krema in biskvit.”

Tijana Despinićslaščičarka

V spodnjem nadstropju palače Belgramoni Tacco so si obiskovalci lahko privoščili kavo in se posladkali s slaščicami. “Še ne dolgo nazaj so bile moderne torte s sladkorno maso, sedaj pa največ naročajo ‘nagice’. To so torte, kjer se vidita krema in biskvit. Ogromnih poročnih tort je vedno manj, saj je vse bolj popularna tako imenovana sladka miza z različnim pecivom. To je prostor, kjer se ljudje družijo,” je povedala Tijana Despinić, slaščičarka, ki je v soboto obiskovalce pozdravila s sladko mizo.

Sejem je bil namenjen mladim parom z vprašanji o vseh pomembnih informacijah za popolno poroko. “Zaročila sva se pred petimi meseci. Poročila se bova avgusta. Danes sva se na sejem prišla razgledat, nato pa bova začela s pripravo in z nakupi. Zelo se veseliva,” sta povedala mlada Koprčana. Zelo velik pa je bil izbor prstanov, saj so se na sejmu predstavile kar štiri zlatarne. “Najbolj prodajano je belo zlato, predvsem v kombinaciji z rdečim zlatom in drobnimi diamanti,” je povedala Kaja Sterle, ena od zlatark. Vsaka zlatarna je ponujala svojevrsten nakit, obiskovalcem pa so s tem omogočili še večjo izbiro.

Namesto riža - metulji

Popolnoma brez konkurence pa je bila biologinja Tamara Milivojevič. “Namesto metanja riža in spuščanja golobov lahko v naravo izpustite gojene metulje. Pred poroko jih previdno položimo v okrašeno škatlo in jo odpremo, ko nastopi pravi trenutek. S tem metuljem omogočimo, da nadaljujejo življenje v naravi,” je pojasnila.

Unikatna pa ni le ideja biologinje, pač pa tudi vabila, ki jih je na sejmu predstavila ponudnica Metka Grbec. Ta poudarja, da vabil ne delajo po vzorcu, pač pa ugodijo najrazličnejšim željam parov. “Vsako vabilo je unikat. S parom se dogovorimo, nato pa tiskovine prilagodimo željam. Pretekla leta so prevladovale vintage poslikave, sedaj pa mladi vedno bolj izbirajo minimalističen ameriški slog. Letos prevladujejo zlata, umazano roza in modra ter rose gold barva. V povprečju pa par potrebuje približno 30 vabil, ker poroke niso več tako velike,” je še dodala.


Najbolj brano