Zlato za Lebana in Rutarjevo

Konec tedna je v Zagrebu in Ljubljani potekalo državno člansko in mladinsko dvoransko atletsko prvenstvo. Primorska atletika ima dva državna prvaka. To sta član AK Gorica Enej Leban in tolminska atletinja ljubljanskega AD Mass Vika Rutar.

Državni prvak je postal tudi član AK Gorica Enej Leban (v 
sredini). Foto: Leo Caharija
Državni prvak je postal tudi član AK Gorica Enej Leban (v sredini). Foto: Leo Caharija

ZAGREB, LJUBLJANA > Ker Slovenija še vedno ne premore dvorane s krožno stezo in z metališčem, je bilo državno prvenstvo razpršeno na treh lokacijah - v Zagrebu (krožni teki), Celju (krajši teki in skoki) in Mariboru (meti). Za primorsko atletiko je bilo najzanimivejše prizorišče v Celju, kjer sta oba članska teka na 60 metrov dobila Primorca. Med moškimi je z osebnim rekordom 6,86 sekunde slavil član AK Gorica Enej Leban, ki se je dokaj približal normi za dvoransko svetovno prvenstvo (6,63). Z zasledovalci je opravil prepričljivo. Še najbližji mu je bil Novomeščan Tilen Ovniček (Krka 6,94), novogoriški uspeh pa je z uvrstitvijo v finale šesterice zaokrožil še mladinec Žiga Leban.

Ženski sprint je dobila tolminska atletinja ljubljanskega AD Mass Vika Rutar, ki se je spustila pod mejo sedmih sekund in sedmih desetink (7,64). Zanjo je to prvi članski državni dvoranski naslov. Srebro je osvojila Ljubljančanka Iza Obal (Kronos, 7,73), bron pa članica Gorice Tina Slejko (7,74).

Janežič drugi, Horvatova peta

Slovenska reprezentanta, ki odhajata na dvoransko svetovno prvenstvo, Luka Janežič (Kladivar) in Anita Horvat (Vjelenje), sta včeraj v teku na 400 metrov odlično tekmovala na tekmi dvoranske svetovne serije IAAF v Glasgowu. Janežič je bil drugi (46,29), Horvatova pa peta (53,76). Zmagala sta svetovna prvakinja Američanka Phyllis Francis (52,00) in član srebrne ameriške štafete Fred Kerley (45,86).

V novogoriškem klubu so se veselili še brona v moškem troskoku. Z daljavo 14,63 metra ga je dosegel še mladinec Tine Šuligoj. Najboljši je bil Ljubljančan Žiga Vrščaj (Mass, 15,48).

Tudi na obeh 60-metrskih progah z ovirami so bili Primorci v ospredju. Rok Urbančič (Gorica) in ilirskobistriška atletinja Kronosa Lara Jagodnik sta s četrtima mestoma za las zgrešila odličje. Posebej kakovosten je bil ženski tek, v katerem je Brežičanka Nika Glojnarič z 8,31 sekunde le za 17 stotink zaostala za normo za dv0ransko SP. Jagodnikova je za četrto mesto dosegla čas 9,36 sekunde. Moški tek je dobil Ljubljančan Jakob Filip Demšar (Mass, 8.13), Novogoričan Urbančič pa je s časom 8,55 bron zgrešil za pet stotink sekunde. Bron je v skoku v daljino za las (za tri centimetre) zgrešil tudi njegov klubski kolega Jakob Murovec, ki je pristal pri sedmih metrih. Zlato je osvojil Nino Celec iz Slovenske Bistrice (727).

Na zagrebškem delu državnega prvenstva se je za Primorce najbolje iztekla preizkušnja na 1500 metrov, kjer sta se na četrtem oziroma petem mestu zvrstila Koprčan Jan Klemenčič (4:12,77) in postojnski član Olimpije Klemen Vilhar (4:14,47). Prvak je postal član celjskega Kladivarja Jan Kokalj (3:55,82).

Prvenstvo se bo končalo v soboto v Mariboru, kjer bodo na sporedu še meti. Sočasno bo v angleškem Birminghamu že potekalo svetovno prvenstvo, na katerem bosta Slovenijo zastopala Luka Janežič (Kladivar) in Anita Horvat (Velenje), ki sta v tej sezoni izboljšala slovenska dvoranska rekorda na 400 metrov in sta visoko tudi na mednarodnih lestvicah.


Najbolj brano