Na obisk k morskim konjičkom

Vreme ta konec tedna ne bo najbolj naklonjeno za aktivnosti v naravi. Napovedana močna burja je na Primorskem “odpihnila” kar nekaj načrtovanih pohodov. V teh zimskih dneh, ko narava kaže svoje ostre zobe, je morda zato pravšnja priložnost za obisk piranskega Akvarija, kjer se obiskovalcem na ogled ponuja živahen podvodni svet Jadranskega morja, ali bližnjega Muzeja školjk in polžev, ki odpira vrata v še en čaroben svet.

Piranski akvarij je odprt vsak dan med 9. in 17. uro. Foto: Manja Rogelja
Piranski akvarij je odprt vsak dan med 9. in 17. uro. Foto: Manja Rogelja

PIRAN >Piranski Akvarij že več kot 40 let domuje v Villi Piranesi ob starem mandraču v Piranu na naslovu Kidričevo nabrežje 4. Leta 2009 je Akvarij dobil novo podobo in sodobno opremo. V novih in večjih prostorih je nameščenih 25 bazenov, ki so osvetljeni z umetno svetlobo. Poseben sistem razsvetljave omogoča, da so morski organizmi prikazani v čim bolj naravnih barvah. Zaradi boljše predstavitve organizmov so akvarijske posode različnih dimenzij in volumnov: od manjših, 250-litrskih, do največjega, kar 11.000-litrskega. Skupna prostornina bazenov znaša 60 kubičnih metrov.

Hrvaški in slovenski rarog se ne marata

Obiskovalcem je na ogled približno 200 gostov iz podvodnega sveta. Največ je rib - kar 60 različnih vrst, poleg morene, orad, cipljev, brancinov in drugih pa v akvariju najdemo tudi dva navadna morska psa. “Za razliko od prej naštetih rib, ki so pri nas že dolgo in so precej velike, sta morska psa neprimerno manjša, kot si ta morska bitja običajno predstavljajo obiskovalci,” pojasnjuje dr. Manja Rogelja, strokovna vodja Akvarija Piran. V akvariju najdemo tudi druge morske živali - hobotnico, sipo, polže, školjke, morske kumare, ježke, morske zvezde, številne rake, dve kirnji ... “Medtem ko se raki bolj kot ne skrivajo v svojih skrivališčih in bežijo pred obiskovalci, sta kirnji zelo radovedni in ju zanima, kdo je na drugi strani stekla,” razkriva Rogelja in nam zaupa še eno zanimivo: “Po novem imamo v akvariju dva raroga. Enega smo že pred leti dobili iz Hrvaške, enega pa nam je podaril ribič iz Izole, ki ga je - pa čeprav velja prepričanje, da rarogov v našem morju ni - ujel pri rtu Ronek. Žal se slovenski in hrvaški rarog - kako politično - ne marata in ju moramo imeti ločena, vsakega v svojem bazenu,” se zasmeje.

Ples morskih konjičkov

Obiskovalcem bo zagotovo zanimiv tudi pogled na jajca morske mačke. “Ker so tako osvetljena, je v njih videti male ribice, kako plavajo. Običajno traja precej dolgo, od pet do osem mesecev, da se izvalijo. Žal ne vemo, koliko so stara ta jajca, saj so nam jih podarili iz akvarija v Pulju, morda pa se bodo male ribice izvalile prav te dni,” ugiba Rogelja. In če bodo obiskovalci imeli srečo, lahko ujamejo tudi morska konjička pri paritvenem plesu. “Voda je sicer še prehladna, a prav pred nekaj dnevi sta nam uprizorila enega.”

V Akvariju je na ogled tudi zanimiva fotografska razstava Umetnost znanosti: Čudesa morij avtorjev Adama Summersa, dr. biologije, enega od snovalcev risanke V iskanju malega Nema, in pesnice Sierre Nelson, ob nedeljah ob 14. uri pa lahko obiskovalci sodelujejo tudi pri hranjenju rib. Akvarij je odprt vsak dan med 9. in 17. uro, cena vstopnice je za otroke do 15. leta tri evre, za odrasle pet, otroci do drugega leta imajo brezplačen vstop, cena družinske vstopnice (dva odrasla in dva otroka) pa znaša deset evrov.

Čarobni svet školjk

Le lučaj stran, na naslovu Tartinijev trg 15, se nahaja Muzej školjk in polžev Piran, v katerem je zbranih več kot 3000 školjk in polžev vseh morij in kontinentov sveta ter iz mnogih jam, jezer in rek. Muzej se ponaša z največjo zbirko školjk in polžev slovenskega morja in kopnega, na ogled pa so tudi morski ježki, morske zvezde, raki ... Muzej je ta konec tedna odprt od 11. do 18. ure, vstopnina pa znaša za odrasle štiri evre, za študente in dijake tri, družinska vstopnica pa je deset evrov.


Najbolj brano