Skupnega imajo več, kot bi si mislili

Župani obeh Goric in Zittaua so včeraj ob obisku delegacije iz omenjenega mesta na vzhodu Nemčije podpisali namero, da bodo tri občine sodelovale na različnih področjih in se med drugim medsebojno podpirale pri kandidaturi za naziv evropskih prestolnic kulture v letu 2025, ko bosta na vrsti Slovenija in Nemčija.

 Nova Gorica je včeraj na neki način že formalizirala bodoče 
sodelovanje z nemškim Zittauom.
Nova Gorica je včeraj na neki način že formalizirala bodoče sodelovanje z nemškim Zittauom. 

NOVA GORICA Podobno kot Nova Gorica ob podpori Gorice se ima namen tudi saški Zittau, ki leži pri tromeji Nemčije, Češke in Poljske, skupaj z drugimi sorodno majhnimi mesti v soseščini potegovati za naziv evropske prestolnice kulture (EPK) leta 2025. Zato se je včeraj in v ponedeljek na Goriškem mudila delegacija iz Zittaua in bližnjega Görlitza z vodjem okrožne uprave mesta Görlitz Berndom Langejem ter županom Zittaua Thomasom Zenkerjem na čelu. Med drugim je goste sprejel novogoriški župan Matej Arčon skupaj s kolegom iz Gorice Rodolfom Ziberno.

Še pred tem sta novogoriška podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin in vodja tamkajšnje skupine za pripravo kandidature za EPK 2025 Neda Rusjan Bric delegaciji predstavili mesto ter pripravo na kandidaturo. Kot je dejala slednja, “smo našli več skupnih tem, na prvem mestu mejo in življenje ob njej, izkušnjo, ki jo imajo tudi oni.” Dogovorili so se za sodelovanje na kulturnem področju. “Lahko začnemo z izmenjavami umetnikov, oni imajo gledališki in filmski festival, lahko se povežeta univerzi ...,” je nekaj možnosti naštela Rusjan Briceva.

2025

je leto, ko Nemčija in Slovenija dobita prestolnici kulture.

To pa bodo lahko hkrati programi na poti do kandiranja za naziv EPK čez sedem let, ki ga lahko tako v Novi Gorici kot v Zittauu utemeljujejo s podobnim: s preseganjem meja in krvave zgodovine na območjih obeh mest. Kot je včeraj dejal gostujoči župan Zenker, je ključno, da prostori nekdanjih konfliktov na osnovi skupnih projektov vzpostavijo sožitje v prihodnosti in to je tudi dobra podlaga za kandidaturo.

Arčon, Ziberna in Zenker so zato včeraj naposled v posebno pismo o nameri zapisali tudi, da se bodo tri občine podpirale pri pripravah na kandidaturo. Predvsem pa bodo, ne glede na to, sodelovale na skupnih področjih, s poudarkom na kulturi, turizmu, logistiki, gospodarstvu in izobraževanju. “V želji po vzpostavitvi trdnejših vezi in razumevanju obeh prostorov predlagamo oblikovanje posameznih programov, s katerimi bi spodbudili izmenjavo izkušenj in ustvarili skupne projekte,” so zapisali župani.


Najbolj brano