O Drnovšku največ pove pisalna miza

Deset let po smrti Janeza Drnovška bodo nocoj v Narodnem muzeju Slovenije odprli razstavo o njegovem življenju; ne le političnem, ampak tudi zasebnem. Številne predmete je muzeju podarila ali posodila Drnovškova družina. Del zapuščine so svojci podarili tudi Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ki bo nocoj te predmete prodala na dobrodelni dražbi.

Pisalna miza, ob kateri je Janez Drnovšek začel svojo politično 
pot.  Foto: Jana Krebelj
Pisalna miza, ob kateri je Janez Drnovšek začel svojo politično pot.  Foto: Jana Krebelj

LJUBLJANA > Med predmeti Janeza Drnovška najbolj pade v oči pisalna miza, ki jo je imel doma v Kisovcu. Sprva so želeli za razstavo pridobiti Drnovškovo predsedniško ali vladno mizo, pojasnjuje soavtor razstave Darko Knez. “To nam ni uspelo, ker sta obe mizi v uporabi. Prišli pa smo do te, ki najbolje prikazuje Drnovškovo osebnost. S to mizo je začel svojo politično pot. Zdi se mi, da ta miza pove bistveno več, kot bi razkošna predsedniška,” pravi o majhni mizi in preprostem stolu ob njej.

Danes zvečer dobrodelna dražba

Zgodbo o Drnovšku kot državniku pripovedujejo nekatera odlikovanja, protokolarna in druga darila, ki jih je prejel na svoji funkciji in jih zdaj hranijo muzeji. Drnovška kot človeka pa prikazujejo njegovi osebni predmeti, poleg mize tudi plašč in čepica, lopar za tenis, šport, s katerim se je rad ukvarjal in prek njega tkal tudi politične in diplomatske stike.

Janez Drnovšek (1950-2008)

Janez Drnovšek je na politični parket stopil leta 1989, ko je kot popoln politični neznanec zmagal na slovenskih volitvah za člana predsedstva SFRJ, takoj za tem pa je postal predsednik predsedstva. Po osamosvojitvi Slovenije je leta 1992 postal predsednik stranke LDS, istega leta pa še predsednik vlade. Vlado je vodil do leta 2002, z nekajmesečno prekinitvijo v času Bajukove vlade. Desetletje, ko je bil na čelu LDS, je bilo zlata doba te stranke, vladne koalicije, ki jih je vodil Drnovšek, pa so Slovenijo pripravile na vstop v EU in Nato. Leta 2002 je bil izvoljen za predsednika republike. Zadnja leta svojega predsedovanja je zelo spremenil svoj slog, začel se je posvečati duhovnosti, vprašanjem potrošništva, okolja, pravičnosti in miru. Leta 2006 je ustanovil Gibanje za pravičnost in razvoj. Takrat je postal tudi bloger z imenom Janez D. “Dr. Drnovšek je postal politik, ki je bil 'svetlobna leta' daleč od večine slovenskih in svetovnih kolegov, vendar tudi od nekdanjega samega sebe, zato je Janez D. nekakšen alter ego dotedanjemu dr. Drnovšku,” so v brošuri o razstavi v Narodnem muzeju Slovenije zapisali avtorji. Za vnovični mandat predsednika republike se ni potegoval. Bolezen ga je dohitela že kot premierja, po dolgem boju z rakom pa je umrl v noči na 23. februar 2008. V svojem zadnjem sporočilu, ki ga je naslovil na javnost, je pozval k miru in dobroti. “Poleg miru mora biti še kaj, kar daje našemu življenju smisel!? Res je. Dobrota. Dobrota? Ustvarjati moramo dobro. To daje našemu življenju smisel. Torej mir in dobro? Mir in dobro,” se je poslovil.

Svoj prostor na razstavi imajo tudi Drnovškovi psi, javnosti enako dobro poznani kot njihov lastnik. Na ogled so številne fotografije in Drnovškova knjižna dela, tako strokovna kot politična. Razstava v središče postavlja še Drnovškovo zavzemanje za globalni mir in človekove pravice v zadnjih letih predsedniškega mandata ter dela, ki jih je napisal po letu 2006, ko se je začel bolj posvečati duhovnosti.

Drnovškov sin Jaša Drnovšek pa predmetov ni podaril oziroma posodil le Narodnemu muzeju Slovenije. Iz dediščine svojega očeta je izbral tudi 15 takšnih, ki jih je podaril Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Ta bo nocoj ob 18.30, takoj po odprtju razstave, v Narodnem muzeju pripravila dobrodelno dražbo. Na dražbi bodo Drnovškova nalivna peresa, priložnostni pisemski ovojnici in karikature, ki jih je Drnovšku podaril Franco Juri. Izklicna cena predmetov se bo gibala od 120 do 1500 evrov. ZPMS bo z izkupičkom dražbe vzpostavila štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška, novi projekt, namenjen štipendiranju otrok iz manj spodbudnih socialnih okolij.

V petek bo v prostorih muzeja potekal še spominski simpozij, na katerem bodo o Drnovšku govorili njegovi sodelavci, politični sopotniki in prijatelji. Njihovi prispevki so izšli v zborniku Janez Drnovšek, ki je izšel pri Cankarjevi Založbi.


Najbolj brano