Tekmo je odpeljala, ne da bi izvedla en sam trik

Smučarka prostega sloga Elizabeth Swaney je z današnjim nastopom v snežnem žlebu vzbudila pozornost. Američanka, ki tekmuje za Madžarsko, je tekmo odpeljala, ne da bi izvedla en sam trik. S tem je sprožila pravo razburjenje na družbenih medijih. A 33-letnica je dosegla svoj cilj, da nastopi na olimpijskih igrah.

Elizabeth Swaney je denar za izpolnitev sanj o nastopu na 
olimpijskih igrah  zbrala na platformi za množično financiranje.
Elizabeth Swaney je denar za izpolnitev sanj o nastopu na olimpijskih igrah zbrala na platformi za množično financiranje. 

PJONGČANG > Kvalifikacije je Elizabeth Swaney končala na 24. in hkrati zadnjem mestu, za preboj v finale pa ji je zmanjkalo več kot 40 točk. V obeh vožnjah je pazila le na to, da ni padla v sneg.

Absolventka z univerze Harvard je lahko nastopila pod madžarsko zastavo, ker njena stara starša prihajata z Madžarske. A tam navdušenja nad njenim nastopom ni bilo. Nek televizijski komentator je dejal: "Je res potrebno, da športnica s takšnim znanjem zastopa Madžarsko na olimpijskih igrah?"

Swaneyjeva se je sicer za olimpijske igre kvalificirala povsem po pravilih. Zaradi majhnega števila tekmovalk se je na tekmah svetovnega pokala stalno uvrščala med prvih 30, pri čemer je vedno poskrbela za to, da ni padla.

Denar za izpolnitev sanj o nastopu na olimpijskih igrah je zbrala na platformi za množično financiranje. Smučati je sicer začela šele pri 25. letih, pred tem je pri 19. letih nastopila kot protikandidatka Arnoldu Schwarzeneggerju za mesto guvernerja Kalifornije.

A post shared by Elizabeth Swaney (@lizswaney) on

.

"Res sem trdo delala na tem, da bi bila zraven," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA komentirala svoj prvi olimpijski nastop. Zdaj upa, da bo s svojim nastopom navdihnila druge. "Rada bi pokazala, da ni nikoli prepozno ukvarjati se s tem športom, pomagati ljudem izpolniti želje ter širiti ta šport na Madžarskem," je dejala.

Njene tekmice so bile za razliko od komentarjev na družbenih omrežjih bolj pozitivno naravnane. Kanadčanka Cassie Sharpe, ki je pozneje zmagala, je dejala: "Če ima človek čas in ambicijo, da je tu, potem si to zasluži." Francozinja Marie Martinod, ki je osvojila srebrno medaljo, pa je dodala: "To je tisto, zaradi česar so olimpijske igre nekaj posebnega".


Najbolj brano