Je prvenec res tudi “zadnjenec”?

Po desetletjih na glasbeni sceni je Dare Kaurič izdal še pesniško zbirko Z besedami in prsti. S cvetoberom znanih in prvo objavljenih pesmi, ki jih piše vsaj toliko let kot glasbo in besedila zanjo. Kot se za prvenec spodobi, je pred predstavitvijo naredil nekaj “galame”, a je rekordno polna knjižnična galerija pustila odprtih ust celo njega samega.

 Milanka Trušnovec med klepetom z  Daretom Kauričem Foto: Saša Dragoš
Milanka Trušnovec med klepetom z Daretom Kauričem Foto: Saša Dragoš

IDRIJA >Pisano občinstvo je napolnilo sedišča in stojišča, da bi slišalo, kaj ima ob knjigi 66 pesmi z besedami in prsti povedati neznani pesnik, a znani glasbenik Dare Kaurič. Ob nenadejani množici je nekoliko umolknil tudi sam. Ni pa skrival veselja, da je prvenec in, kot je zagotavljal “zadnjenec”, med bralci.

Knjigo je izdala domača založba Bogataj. Sogovornica in recenzentka zbirke mag. Milanka Trušnovec, je Kauriča ob zatrjevanju o “zadnjencu” opomnila na rek o zarečenem kruhu. Pa tudi na zbirko, ki jo je z režiserjem Dušanom Moravcem (prej s Kauričem član pankovskih Kuzel) in z likovno opremo slikarja Rudija Skočirja, izdal leta 1985.

Pesmi, ki jih desetletja piše ob vzgibu, po navdihu, vedno sproščeno, je objavljal v literarnih revijah. Jolka Milič je davno tri prevedla v italijanščino. Tokrat povabljena na predstavitev zbirke, je nanjo poslala prijazno pismo s pojasnilom, da ne hodi več okoli in z najboljšimi željami zbirki na pot. ”Prevodi gospe Milič, ki si je ob svojem 92. rojstnem dnevu pravkar postavila velik spomenik s knjigo O prevajanju poezije in še marsičem, so mi v veliko čast!” je poudaril Kaurič.

V čast širokemu duhu Miličeve je zadonel aplavz. Prav tako ob interpretaciji pesmi igralcev Metke Pavšič in Igorja Štamulaka in glasbi Rokov - Šinkovca in Lunačka. Kakopak so ploskali tudi Kauriču in se mu podpisali na darilo založnika knjige Damijana Bogataja - dvojno vinilno ploščo Jimyja Hendrixa. Knjiga prinaša cvetober 27 besedil popevk (od Kuzel do Kingstonov in mnogih vmes je napisal prek 200) in 39 svobodno razmišljajočih pesmi. Dodane fotografije zaokrožajo Kauričevo pot v dopadljivo celoto, pod katero se je kot oblikovalka knjige podpisala avtorjeva hči Barbara Kaurič Nagode.


Najbolj brano