Z enega mesta do dveh potencialnih tržišč

V četrtek popoldne se na sejmišču pri ločniškem mostu čez Sočo začenja vpeljani čezmejni vzorčni sejem Expomego, ki je po prepričanju organizatorjev za podjetja lahko poceni in učinkovita promocija med potencialnimi kupci iz dveh držav - Slovenije in Italije. Letos je napovednih približno 150 razstavljalcev, od tega 60 slovenskih.

Obrtni semenj z dolgoletno tradicijo na goriškem razstavišču je 
tudi priložnost za predstavljanje  pridelkov s prostora ob meji.    Foto: Nace Novak
Obrtni semenj z dolgoletno tradicijo na goriškem razstavišču je tudi priložnost za predstavljanje pridelkov s prostora ob meji.  Foto: Nace Novak

GORICA > Gorica oziroma njeno razstavišče bo Expomego gostila že 46. leto, tam pa se bo od pojutrišnjem do nedelje predstavljalo približno 150 podjetij in podjetnikov, od tega 60 iz Slovenije. Slednji prihajajo v glavnem s severa Primorske, vendar tudi od drugod. Kot zanimivost je Tina Gerbec, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica, ki je skupaj z Udine e Gorizia Fiere soorganizator sejma, povedala, da bosta v Gorico znova prišla celo ponudnika iz Gornje Radgone. Gre za pridelovalca bučnega olja oziroma prodajalca stavbnega pohištva.

Ponujali bodo od zidaka do kajaka

Podobno se na Expomego vračajo številni primorski razstavljalci, nekateri že dolgo, in vsakič se jim pridruži kateri na novo. “Sejma se udeležuje približno enako število slovenskih podjetij. Prihajajo iz različnih panog, saj gre za vzročni sejem. Razstavljali bodo, na primer, ponudniki stavbnega pohištva, gradbenih materialov, opreme za dom, kar nekaj bo goriških zastopnikov avtomobilskih hiš,” je povedala Gerbčeva. Na Expomego prav tako prihajajo gostinci in drugi turistični ponudniki, skupaj bodo Slovenci zasedli skoraj tretjino razstavnega prostora. Srečati jih bo mogoče v halah A, B, in D.

150 razstavljalcev se bo predstavilo na sejmu.

Udeleženci se na tej prireditvi obeh Goric predstavljajo v glavnem končnim potrošnikom. V območni obrtni zbornici pravijo, da dobijo priložnost nastopiti pred potencialnimi slovenskimi in italijanskimi kupci na enem mestu, sejmu pa pripisujejo, da je ena od najučinkovitejših in cenovno sprejemljivih oblik promocije predvsem v lokalnem okolju.

Začelo se bo z Goriškim dnevom

Expomego bo odprl vrata v četrtek ob 15. uri, krajša začetna slovesnost bo ob 17.30 v hali D, ki bo posejana v glavnem s stojnicami prehranskih podjetij, gostincev in hotelirjev, igralničarjev ter ponudnikov storitev, povezanih z rekreacijo oziroma s športom, z dobrim počutjem in s prostim časom. Novogoriška obrtna zbornica bo tudi letos v sodelovanju s tamkajšnjo mestno občino organizirala Goriški dan, ki bo na sporedu pojutrišnjem, takoj po otvoritvi. Obiskovalcem bodo postregli s pršutom in z vinom, zabavala bo skupina Suho cvetje.

Organizatorji sejma za vse štiri dni napovedujejo spremljevalni program, različne delavnice ter nastope glasbenih in plesnih skupin. Novost pa bo Jota fest, ki bo za obiskovalce odprt do 22. ure.


Najbolj brano