Prihajajo nove položnice

Policijsko-ribiška mejna vojna med Hrvaško in Slovenijo se nadaljuje. Prejšnji teden so slovenski ribiči od hrvaške policije prejeli še najmanj šest novih plačilnih nalogov.

Ministrstvo za kmetijstvo z novimi razpisi ponuja ribičem dodatne 
možnosti. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Ministrstvo za kmetijstvo z novimi razpisi ponuja ribičem dodatne možnosti. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Po ustaljenem postopku in v skladu z dogovorom z ministrstvom smo vso dokumentacijo o prekrških in položnice predali odvetniški pisarni Ivice Senjaka,” je povedal Robi Radolovič, ribič iz Izole. Skupno ima tako že sedem kazni hrvaških organov. Dve novi kazni zaradi nezakonitega prehoda državne meje na morju je prejel tudi Silvano Radin, obe se nanašata na isti dan. Še dva druga ribiča sta prejela še dve kazni.

Puljski odvetnik Ivica Senjak, ki je pooblaščen zastopnik slovenskih ribičev na hrvaških sodiščih, se nato na izrek teh kazni pritoži, sodišče v Pulju pa bo moralo razpisati obravnave teh primerov pred enim od istrskih sodišč. V zakonodaji ni predvidenega roka za razpis obravnave, tako da je sodišče časovno omejeno le s splošnim zastaralnim rokom, ki znaša štiri leta. Glavni argument odvetnika slovenskih ribičev je, da niso krivi za dejanja, s katerimi je slovenska država vzpostavila državno mejo na morju.

Devet milijonov evrov spodbud za ribištvo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prejšnji teden objavilo tri javne razpise s področja ribištva. Za ukrepe produktivnih naložb v klasično akvakulturo, produktivne naložbe v okoljsko akvakulturo ter predelavo ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture je na voljo devet milijonov evrov nepovratnih sredstev. “Ukrepi so namenjeni izgradnji novih in obnovi starih obratov akvakulture in obratov predelave v smislu povečanja proizvodnje in uvajanja novih proizvodov,” so sporočili iz ministrstva. Upravičenci do podpore so pravne ali fizične osebe, ki imajo registrirano dejavnost predelave in konzerviranja rib, rakov in mehkužcev. Najnižji znesek podpore je 3500 evrov, najvišji pa 500.000 evrov na posamezno vlogo.

V teh dneh sicer v Piranskem zalivu in na morju med Slovenijo in Hrvaško vlada zatišje. Ribje jate se namreč zadržujejo na drugih območjih, zato tako slovenski kot hrvaški ribiči ne izvajajo ribolova v bližini morske meje med državama. Bolj intenzivna sezona ribolova naj bi se nadaljevala spomladi.


Najbolj brano