Nekaj prineseš, nekaj vzameš

Rdeči križ Ajdovščina je z januarjem začel novo mesečno akcijo. Gre za Izmenjevalnico, kjer je mogoče rabljena oblačila izmenjati za druga oblačila. Zbirajo tudi prehranske in higienske izdelke, čistila in šolske potrebščine, s katerimi bodo obogatili osnovne pakete pomoči.

Ponudba je nadvse pestra.  Foto: Alenka Tratnik
Ponudba je nadvse pestra.  Foto: Alenka Tratnik

V dnevnem centru Rdečega križa Ajdovščina, ki je vrata odprl lani, vsako tretjo soboto v mesecu zaživi Izmenjevalnica. V njej je mogoče za kos podarjenega rabljenega oblačila, živila, čistila, šolskih potrebščin ali higienskih izdelkov izbrati drug kos oblačila. Izmenjava poteka po načelu en izdelek podariš, en izdelek vzameš, a v praksi nihče ne šteje, saj je glavni namen, da oblačila najdejo novega uporabnika. V ponudbi so rabljena oblačila iz skladišča Rdečega križa, pa tudi še povsem nova oblačila s trgovskih polic in seveda tista, ki jih na dan akcije prinesejo obiskovalci.

“V različnih akcijah opažamo, da ljudje žal še vedno zavržejo veliko dobro ohranjenih oblačil. Na drugi strani pa nekateri težko zavržejo oblačila, ki niso več v najboljšem stanju, a so še nosljiva. Tudi teh bomo veseli v Izmenjevalnici. Ideja zanjo se je oblikovala zaradi rabljenih starejših oblačil, ki so ostajala v skladišču ali pa smo jih vozili v predelavo drugam. Na drugi strani smo želeli z akcijo obogatiti sicer enolične prehranske pakete pomoči Rdečega križa,” je pojasnila sekretarka združenja RK Ajdovščina Irena Žgavc, ki pravi, da so hvaležni za vsa oblačila. “Vedno nam primanjkuje rjuh, posteljnine ter moških oblačil in obutve. Ob ženskih kosih imamo trenutno na voljo kar nekaj otroških oblačil. Darujejo posamezniki in šole, ki organizirajo zbiralne akcije,” je dodala Žgavčeva.

V dnevnem centru pa je živahno tudi med tednom. Ob delovnikih je odprt med 8. in 12. uro, občani lahko v njem posedijo, poklepetajo, si skuhajo čaj, preberejo časopis, gledajo TV programe, uporabijo internet, dobijo koristen nasvet, kako kaj prihraniti ali kam po pomoč za rešitev različnih težav.


Najbolj brano