Javna podjetja tudi politična podjetja?

V občinskih javnih zavodih imenovanje direktorjev oziroma ravnateljev ni neposredno v rokah županov, temveč praviloma sveta zavoda, v katerem so predstavniki različnih skupin. Pri javnih podjetjih pa zaradi pomanjkljive pravne ureditve takšne “varovalke” ni, vpliv županov pa je zato (pre)velik.

V rokah županov je odločitev, kdo bo na čelu javnih podjetij, ki 
upravljajo s pitno vodo, komunalnimi odpadki ...  Foto: Tomaž Primožič/FPA
V rokah županov je odločitev, kdo bo na čelu javnih podjetij, ki upravljajo s pitno vodo, komunalnimi odpadki ...  Foto: Tomaž Primožič/FPA

PRIMORSKA > Zadnji zapleti pri imenovanju direktorja Kraškega vodovoda Sežana, za katere so poskrbeli kraško-brkinski župani(je), pa tudi nenadna ...

Komentar novinarja

Veronika Rupnik Ženko

Javno ali politično?

Ko je govora o javnih zavodih, ustanovah in podjetjih, kot so na primer šole, vrtci, knjižnice, zdravstveni domovi, lekarne, kulturni domovi, muzeji, gasilske brigade, pa tudi komunalna in vodovodna podjetja, si pod pojmom javno predstavljamo, da opravljajo javne storitve v javno korist, da pri tem delujejo pregledno, pošteno, strokovno, da gospodarno in učinkovito porabljajo javni denar, da zasledujejo javni interes (torej ne interesa izbrane peščice, temveč čim širšega kroga uporabnikov) in da ...

Preberi več

Celotna vsebina je na voljo le naročnikom.

Želite dostop do vseh spletnih vsebin?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
 
ALI

Paketi po vaši meri z enotnim uporabniškim računom Primorskih novic

Izberite paket po vaših željah s poljubnim načinom plačila in si zagotovite dostop do vseh digitalnih vsebin Primorskih novic.

Prijavite se z obstoječim uporabniškim računom ali registrirajte novega uporabnika in si izberite paket po vaših željah z enomesečno, šestmesečno ali letno naročnino.

Za nakup digitalnih paketov omogočamo plačila:

  • Bančno nakazilo
  • Paypal
  • Kreditne kartice
  • Moneta
Paket Cena
Dnevni paket 1,99 EUR
Popolni paket že od 7,99 EUR / mesec
Popolni plus PDF paket
PDF izdaja je dostopna le na pametnih napravah.
že od 15,99 EUR / mesec
Vse cene vsebujejo 5% DDV.  

Z enotnim uporabniškim računom Primorskih novic lahko do vsebin dostopate tudi preko pametnih naprav. Aplikacija Primorske novice je na voljo v:

Najbolj brano