Pred nami najhladnejše obdobje v tej zimi

Februar bo zelo verjetno najbolj zimski mesec v tej zimi. Ob koncu meseca bo zima najbolj pokazala zobe. Največ snega bo do konca tedna v vzhodni in jugovzhodni polovici države, kjer lahko zapade od 25 do dobrih 40 centimetrov snega. Tudi ob morju bo zelo mrzlo, zaradi burje bo občutek mraza tam še bolj izrazit.

Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Še debelejša snežna odeja naj bi bila v višjih predelih Posavja, Dolenjske, Kočevske in na Pohorju. V višjih predelih Posavja, Dolenjske in Kočevske ter na Pohorju bi do sobote lahko zapadlo tudi več kot 50 centimetrov suhega snega. Zlasti v predelih nad 500 metrov bo zelo zimsko, saj bo temperatura ostala pod lediščem. Veter bo prenašal suh sneg, zato bodo nastali zameti. Manj snega bo padlo ponekod v Ljubljanski kotlini, zahodni Sloveniji in delu Gorenjske, kjer pričakujejo od pet do 20 centimetrov snega, je Agencija RS za okolje (Arso) zapisala na svojem Facebook profilu.

Nad Sredozemljem se bo po njihovih besedah vse do konca tedna zadrževalo ciklonsko območje, nad severno polovico Evrope pa se bo zgradil obsežen anticiklon. Nad našimi kraji bodo zato pihali hladni in vlažni vetrovi vzhodnih smeri.

Na Primorskem pričakujejo dolgotrajno obdobje z burjo, ki bo pihala vsaj naslednjih deset dni. Občasno bo hitrost burje presegala opozorilne vrednosti.

Dnevi v tem tednu bodo oblačni, nekaj jasnine bo občasno le nad zahodno Slovenijo. Temperatura bo ponoči in zjutraj kakšno stopinjo pod lediščem, čez dan pa okoli nič stopinj Celzija. Tudi drugje po Sloveniji bo vetrovno, zlasti v četrtek in petek.

V začetku prihodnjega tedna nas bo precej verjetno dosegla zelo mrzla in bolj suha zračna masa. Temperatura v notranjosti bo zato tudi čez dan ostala pod lediščem.

"Nekoliko je sicer še negotovo, kako hladna bo zračna masa, zelo verjetno pa nas čaka najhladnejše obdobje v tej zimi," so navedli na Arsu.


Najbolj brano