Parazit rije pod kožo

Garje (scabies) ali srbečica so parazitska kožna nalezljiva bolezen, ki se občasno pojavljajo tudi pri nas. Okužimo se ob tesnem stiku z okuženim in ob uporabi okuženega ležišča, posteljnine, brisače. Okužba je najpogosteje prinesena z območij s slabšo higieno.

Pršica  pod mikroskopom Foto: Wikipedia
Pršica pod mikroskopom Foto: Wikipedia

Garje povzroča majhna pršica srbec (Sarcoptes scabiei var. Hominis). Medicinska literatura navaja, da se po okužbi pojavijo vidne spremembe na koži kot imunski odziv na pršico in njene izločke. Pri prvič okuženih se pojavijo dva do šest tednov po okužbi, pri ponovnem izbruhu dan do štiri dni po okužbi.

Možnosti okužbe

Okužimo se s tesnim telesnim stikom (koža-koža), ob dolgotrajnem držanju za roke, spanju v isti postelji ali med spolnim stikom. Možen je prenos z uporabo okužene posteljnine, brisač, vzmetnic ...

300 milijonov

ljudi

se z garjami po svetu okuži vsako leto

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) navajajo, da garje pogosteje izbruhnejo, kjer je velika gostota stanovalcev in ni dobre osebne ter higiene perila, posteljnine in ležišč.

Pri ljudeh z motnjami v imunskem sistemu se razvijejo krustozne ali Norveške garje - težka oblika z veliko pršicami v koži, prizadeti so tudi nohti. Napadejo starejše, bolnike z aidsom, limfomom, T-celično levkemijo, ljudi po transplantaciji in težke kronične bolnike.

Kje se garje pojavljajo?

Garje povezujejo z nečistočo, a ta ni temeljni pogoj za razvoj bolezni. Paraziti srbci se pojavljajo, kjer je skupaj veliko ljudi- v domovih za ostarele, vrtcih, šolah, domovih ostarelih, celo v bolnišnicah. Garje pogosto spremljajo vojne, naravne nesreče in migracije.

Znaki in zdravljenje

Prvi znak je nenaden izraziti srbež. Pri nekaterih srbečice ni (ostareli, dojenčki). Spremembe so na predelih tanke kože (med prsti, notranja stran zapestja, komolec, kolena, okrog popka).

Gre za rožnate tvorbe v velikosti prosa, s krasticama na vrhu - začetek in konec rova, ki ga pršica vrta pod kožo. Nastajajo drobni mehurčki in rdečina. Pri dojenčkih in majhnih otrocih je lahko prizadeta vsa koža, celo obraz, vrat, ušesa. V krastah je veliko živih pršic in jajčec. Bolniki so kužni dva do šest tednov pred pojavom srbečice in izpuščaja.

587 primerov garij

je bilo v Sloveniji leta 2002.

263 primerov garij leta 2012.

Bolezen prepoznajo po kožnih spremembah in srbečici. Nujni so epidemiološki podatki o spremembah pri družinskih članih in o tesnih kontaktih z drugimi. Diagnozo potrdi mikroskopski pregled kožne izpraskanine z jajčeci, pršicami, iztrebki.

Garje zdravijo z mazili s skabicidi (sredstva proti pršicam), ki jih morate nanesti od vratu do prstov na nogi. Po vsakem umivanju je nujen vnovični nanos. Pri Norveških garjah je nujno zdravljenje z zdravili. Zdraviti se morata vsa družina in kolektiv, kjer so garje. Nujno je dosledno izvajanje ukrepov za razkuževanje.

V pralnem stroju morate oprati vsa oblačila, brisače in posteljnino. Obleko, ki ni pralna, morate za vsaj 72 ur zapreti v plastično vrečo, da pršice poginejo. Tekstilnega pohištva vsaj 24 ur ne smete uporabljati, nato ga posesajte in očistite z vodo z detergentom.

Zadnje desetletje je bilo v Sloveniji največ primerov prijavljenih leta 2002 (587), najmanj leta 2012 (263). Leta 2008 so izbruhnile v študentskih domovih v Ljubljani - okuženih je bilo 18 študentov in eden od zaposlenih. Tudi leta 2010 je zbolelo 68 oskrbovancev in zaposlenih v enem od domov ostarelih.

Pršica srbec

Garje povzroča pršica srbec (Sarcoptes scabiei). Samica, velika 0,3 do 0,4 milimetra, vrta rove v vrhnji plasti kože (pokožnici), dolge centimeter, kjer odlaga jajčeca. Najaktivnejša je ponoči. Na dan izleže dve do tri jajčeca, v življenjskem ciklu od 40 do 50. V gostitelju živi do 60 dni, na prostem tri do štiri dni. Samci so manjši in na površju kože, po oploditvi odmrejo. Odrasel okuženi ima na koži povprečno dvanajst samic.


Najbolj brano