Angleškega akademika zaradi zlorab na spletu obsodili na 32 let zapora

V Veliki Britaniji so danes 29-letnega raziskovalca na Univerzi Birmingham Matthewa Falderja zaradi 137 kaznivih dejanj, med katerimi so tudi zlorabe ma spletu, obsodili na 32 let zapora. Med drugim je Falder na spletu spodbujal k posilstvu štiriletnega dečka. Zločine je priznal že med oktobrskim zaslišanjem.

LONDON > 29-letnik je številne od svojih 45 žrtev prisilil, naj mu pošljejo svoje fotografije, kako se samopoškodujejo, je sporočila britanska agencija za preiskovanje kriminala (NCA). Izdajal se je za žensko in od žrtev zahteval gole fotografije. Nato jih je zmanipuliral, da so mu poslale čedalje bolj izprijene fotografije samopoškodb.

Med žrtvami raziskovalca na Univerzi Birmingham so bili majhni otroci in tudi ljudje, starejši od 30 let.

Sodnik Philip Parker je Falderja označil za "spletnega rokovnjača", ki ima slo po nadzoru in mučenju žrtev. "Posledice za dekleta, ženske in moške so bile uničujoče. Škoda pa se za te posameznike nadaljuje in se ne bo nikoli končala," je povedal.

Preiskovalec NCA Matt Sutton je povedal, da "v 30 letih dela na tem področju še ni naletel na napadalca, čigar edini motiv bi bil povzročiti tako velike muke in bolečine".

"Prav tako nisem nikoli sodeloval v tako kompleksni preiskavi, v okviru katere bi preiskovali napadalca s tako dobrim tehnološkim znanjem in se je bil sposoben skriti v najtemnejših kotičkih temnega spleta," je dodal. V preiskavi so sodelovali preiskovalci iz Avstralije, ZDA in Europola.


Najbolj brano