Svetilnik, ki usmerja otroke

“Svetilnik je vzročen model sodelovanja. Dvomim, da še pri čem v Sloveniji kontinuirano sodeluje toliko javnih zavodov,” je direktorica Gledališča Koper Katja Pegan dejala na petkovem opoldanskem srečanju vseh, ki družno skrbijo za otroški kulturni občasnik.

Desetletnico edinstvenega glasila so včeraj na živahnem druženju pozdravili številni predstavniki obalnih ustanov.   Foto: Andraž Gombač
Desetletnico edinstvenega glasila so včeraj na živahnem druženju pozdravili številni predstavniki obalnih ustanov.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Pisano in igrivo glasilo, polno kulture, izhaja že jubilejnih deset let in njegova 41. številka je 9. februarja izšla tudi kot priloga Primorskih novic. Dragocenost “naše skupne publikacije” so na petkovem srečanju v avli koprskega gledališča poudarili tudi vsi okrog Svetilnika - svetiti mu pomagajo Gledališče Koper, Pokrajinski muzej Koper, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, Pokrajinski arhiv Koper, Pomorski muzej Sergej Mašera Piran, Obalne galerije Piran in koprska knjigarna Libris.

Koristen pri pouku

Izhajanje občasnika, ki mlade seznanja s kulturo, jim širi obzorje in pomaga pri razvoju v “aktivne državljane”, so v petek pozdravili tudi predstavniki koprske, piranske in ankaranske občine. Svetilnik dokazuje, da kultura združuje štiri obmorske občine, kakor jih politika ne zmore, je poudaril predstojnik koprskega urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec, medtem ko je pomen Svetilnika za izobraževanje in vzgojo otrok opisal ravnatelj Osnovne šole Koper in koordinator aktiva ravnateljev slovenske Istre Anton Baloh: “Vemo, kaj počne svetilnik: usmerja, opozarja na nevarnosti, kaže pravo pot. Vse to počne tudi Svetilnik, ki smo ga na šolah veseli. Kadar v njem najdejo članke o svojih dogodkih, ga učenci sploh razgrabijo, ostal jim bo za spomin, pa tudi sicer je občasnik dobrodošel. Učenci ga prebirajo v jutranjem varstvu, v podaljšanem bivanju, uporabljajo pa ga tudi pri pouku, služi tudi kot vzor dvojezičnosti. Mnoge starše Svetilnik opozarja tudi na kulturno ponudbo v naših krajih. Govori nam: to imamo, to je naše!”

Vzgojo jemljimo resno!

“V Svetilniku otrokom odpiramo vrata v svet kulture, jim osvetljujemo manj znane kotičke, predstavljamo gledališke poklice, ki niso v ospredju, a so pomembni pri soustvarjanju umetnosti. Vse to počnemo v otrokom razumljivem jeziku, pomembno pa je, da je Svetilnik interaktiven - ponuja tudi igrice, pri katerih otroci sodelujejo,” je dejala glavna urednica Samanta Kobal.

V koprskem gledališču ne izdajajo smo občasnika, marveč prirejajo še festival za mularijo Pri svetilniku in tudi sicer precej programa namenjajo vzgoji mladih gledalcev. Direktorica Katja Pegan je poudarila, da je pedagoško delo zelo odgovorno in ga je treba opravljati profesionalno, ne pa mimogrede, ko pač utegneš.

Izdajatelji Svetilnika so zagotovili, da bodo še sodelovali in celo okrepili skupne projekte, v gledališki avli pa sta jim priznanje izrekla tudi Igor Teršar in Vesna Jurca Tadel z ministrstva za kulturo.


Najbolj brano