Povprečni Nemec ima pri sebi 107 evrov

Nemci kljub visokotehnološkim modernim alternativam še vedno najraje plačujejo z gotovino, v najnovejši raziskavi ugotavlja nemška centralna banka Bundesbank. Povprečni Nemec ima pri sebi 107 evrov gotovine, od tega nekaj več kot šest evrov v kovancih.

FRANKFURT > Član izvršnega odbora Bundesbank Ludwig Thiele je v Frankfurtu povzel izsledke najnovejše, šeste tovrstne raziskave, ki jo opravlja centralna banka. Izpostavil je, da je plačilo z gotovino med Nemci še vedno najbolj priljubljeno, a plačevanje s karticami narašča.

Kot je Thiela povzela nemška tiskovna agencija dpa, je bilo lani 74 odstotkov vseh plačil na blagajnah opravljenih z bankovci in kovanci. Nemci nižje zneske od petih evrov ponavadi plačajo z gotovino, a so gotovinska plačila, gledano po prometu, lani padla na 48 odstotkov in s tem prvič pod 50-odstotno mejo.

V raziskavi je sodelovalo 2000 ljudi, pri čemer jih je 88 odstotkov dejalo, da bi tudi v prihodnje raje plačevali z gotovino.

Med karticami je najbolj priljubljena debetna kartica. Z njimi je bilo opravljenega približno 35 odstotkov prometa, kar je več kot v raziskavi, ki jo je banka opravila leta 2014. Tedaj so potrošniki z debetnimi karticami opravili 30 odstotkov vsega prometa.

Plačila s pametnimi telefonu medtem ostajajo na relativno nizki ravni. Raziskava ugotavlja, da potrošnike kljub zagotovilom ponudnikov storitev, da pri plačilih s telefoni ni težav, skrbi varnost tovrstnih transakcij.


Najbolj brano