V Severni Koreji izjemoma dovolili predvajanje južnokorejske glasbe

Potem ko je Severna Koreja na olimpijske igre v Pjongčangu v sprto južno sosedo poslala svojo delegacijo, je zdaj prvič po več letih dovolila tudi predvajanje južnokorejske glasbe v javnosti. Severnokorejski glasbeniki so v petek na nastopu v Pjongjangu “odigrali več južnih pesmi”, poroča tiskovna agencija Severne Koreje KCNA.

PJONGJANG > Orkester Samjiyon, v katerem sodelujejo instrumentalni glasbeniki in pevci, je z nastopom v glavnem mestu Severne Koreje obeležil vrnitev domov iz Južne Koreje, kjer je imel dva nastopa - enega na olimpijskih prizoriščih v Gangneungu blizu Pjongčanga in drugega v Seulu.

Njihova pot v Južno Korejo je bila del sporazuma, v okviru katerega je Severna Koreja na zimske olimpijske igre v Južno Korejo poslala svojo delegacijo, v kateri je med drugim 22 športnikov ter več kot 200 navijačic.

Repertoar je vključeval stare korejske ljudske pesmi, med njimi Arirang, ki je priljubljena na obeh straneh meje. Poleg tega so odigrali tudi pesmi, ki so bile popularne v Južni Koreji v 90. letih in začetku drugega tisočletja.

Zanimanje za severnokorejske glasbenike je bilo ogromno. Tisoč vstopnic, ki so bile na voljo za nastop v Seulu, je hotelo kupiti skoraj 120.000 ljudi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.


Najbolj brano