V Turčiji več novinarjev obsodili na dosmrtni zapor

Turško sodišče je danes v okviru čistke po neuspelem državnem udaru julija 2016 šest novinarjev obsodilo na dosmrtni zapor, med njimi nekdanjega odgovornega urednika časnika Taraf Ahmeta Altana. Ravno danes so sicer v Turčiji iz pripora izpustili turško-nemškega dopisnika Deniza Yücela, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

CARIGRAD > Na dosmrtni zapor so obsodili še brata odgovornega urednika, profesorja ekonomije in avtorja Mehmeta Altana, novinarko Nazli Ilicak in tri druge sodelavce časnika Taraf, ki so ga vmes že zaprli.

Vse so obsodili sodelovanja z gibanjem islamskega klerika Fethullaha Gülena, ki ga turške oblasti krivijo za državni udar. Brata Altan in Ilicakovo so aretirali kmalu po neuspelem državnem udaru, njih so med drugim obsodili že poskusa prevrata.

74-letna Ilicakova je pisala za časnik, ki je bil blizu Gülenovega gibanja. Brata Altan pa za do vlade kritične medije. V Turčiji je še vedno zaprtih okoli 150 novinarjev oz. predstavnikov medijev.

Turško ustavno sodišče je sicer v januarju ukazalo izpustitev Mehmeta Altana, a je sodišče v Carigradu to zavrnilo. Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je tako danes pozval Turčijo, naj spoštuje svoje ustavno sodišče.


Najbolj brano