Lapsus ali vnaprejšnja obsodba Tiča?

Sojenje Stefanu Cakiću za uboj igralca Gašperja Tiča se je včeraj ustavilo, dokler predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani ne odloči, ali je sodnik Ciril Keršmanc še primeren za predsedovanje sodnemu senatu. Izločitev sodnika je zahtevala tožilka Tamara Gregorčič, ko jo je Keršmanc vprašal, ali želi z dodatnimi pričami preveriti, ali je Tič zlorabil še koga. Sodnik se je že postavil na stališče, da je bil Cakić spolno zlorabljen, je ogorčena tožilka.

Sojenje Stefanu Cakiću so včeraj prekinili do odločitve višjega 
sodišča. Foto: Robert Balen/Večer
Sojenje Stefanu Cakiću so včeraj prekinili do odločitve višjega sodišča. Foto: Robert Balen/Večer

LJUBLJANA > Predsednik senata Ciril Keršmanc je svoje vprašanje nato pojasnjeval kot “nerodno formulacijo”, a višja državna tožilka Tamara Gregorčič je to formulacijo težko preslišala, saj je bilo vprašanje namenjeno tožilstvu, ki seveda ne trdi, da je ubiti Gašper Tič zlorabil Stefana Cakića.

Umrli ne bi sprožil dogodkov, ki so pripeljali do tragedije

Niti obdolženi Cakić ne trdi, da je bil zlorabljen, je po prekinitvi sojenja poudarila tožilka. “Cakić se vedno zagovarja o občutkih, 'imel sem občutek, da sem umazan, imel sem občutek, da sem bil spolno zlorabljen, vidim sliko, da je stal z nožem' ...” je povzela Cakićev zagovor.

Kaj Cakiću očita obtožnica?

Obtožnica 21-letnemu Stefanu Cakiću očita, da je v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti igralcu Gašperju Tiču vzel življenje s tem, ko mu je s kuhinjskim nožem zadal 17 vbodnih ran. Uboj se je zgodil 18. junija zjutraj v stanovanju v Trubarjevi ulici v Ljubljani. Cakić tega, da je Tiču povzročil usodne poškodbe, na zanika, trdi pa, da mu ni želel smrti.

Tožilstvo želi tudi s pričami dokazati, da na strani umrlega ni bilo nič takšnega, kar bi lahko sprožilo tragedijo, ki se je 18. junija lani zgodila v stanovanju Gašperja Tiča. O Tičevih pozitivnih lastnostih sta včeraj izpovedovala dva njegova prijatelja, ki sta se s Tičem družila, preden je ta s Cakićem odšel v stanovanje.

Prijatelja sta Tiča opisovala kot prijaznega in neagresivnega. “Nikoli ni nikogar besedno užalil. Trdno sem prepričan, da Gašper ne bi nikoli naredil nič takšnega, česar druga oseba ne bi hotela,” je med drugim dejal N. K., ki je Tiča poznal sedem let. Kot dobro, prijetno in pozorno stranko je umrlega v preiskavi opisal tudi natakar lokala, v katerem se je začela pot Tiča in Cakića usodno križati.

Tamara Gregorčič, višja državna tožila : “Na obdolženem ni bilo ran, nikjer ni bilo kar koli takšnega, kar bi nakazovalo, da se je storilo kaj proti njegovi volji.”

“Vsi so izpovedali o veličini umrlega. To kaže v smeri, da zagovor obtoženega v delu, da je bil napaden oziroma zlorabljen, ne drži,” je prepričana tožilka, ki je želela sodišču predlagati imena novih prič, Tičevih prijateljev, ki bi opisali značaj umrlega. Kot trdi, tega ni mogla narediti v obtožnici, saj takrat še ni vedela, da se bo Cakić skliceval na to, da je bil napaden.

Prav pri predlogu za nove priče pa se je sodnik Keršmanc zapletel v svoja vprašanja. Tožilko je vprašal, kaj želi z novimi pričami pokazati in ali želi preveriti “ali je (Tič op. a.) koga še zlorabil”.

Živčno vzdušje

Cakić je v svojem zagovoru v začetku februarja nakazal na spolno zlorabo in na to, da naj bi ga Tič v stanovanju z nožem silil v spolni odnos. Gregorčičeva je včeraj pred novinarji to zavrnila: “Na obdolženem ni bilo ran, nikjer ni bilo kar koli takšnega, kar bi nakazovalo, da se je storilo kaj proti njegovi volji.”

Tičeva prijatelja sta pred sodnim senatom povedala, da je bil usodne noči Cakić tisti, ki se je s svojim kolegom približal njihovi družbi in iskal stik s Tičem. Najprej naj bi mu napisal pesem z zahvalo, ker naj bi mu Tič zelo pomagal, ko sta se srečala prvič. Nato je njihovemu omizju plačal rundo, ko so sedli skupaj, pa sta oba Tičeva prijatelja opazila, da želi Cakić komunicirati le s Tičem. Z njima dvema naj se ne bi hotel pogovarjati, svojega prijatelja pa naj bi čez čas poslal domov.

“Vzdušje je bilo živčno,” je dogajanje opisal A. O., ki trdi, da je Tiču na telefon napisal sporočilo, naj s Stefanom ne hodi nikamor. Sporočilo, ki ga je pokazal Tiču, naj bi nato izbrisal. Tič naj bi se zaradi teh slabih občutkov svojega prijatelja le smejal. Tudi N. K. naj bi čutil, da Cakić “ni dobrega srca” in naj bi se tistega večera počutil neprijetno.

Kaj se je dogajalo na stranišču?

Obe priči sta opisali tudi dogodek, ki naj bi se med Cakićem in Tičem zgodil na stranišču. Ko se je Tič vrnil od tam, naj bi prijateljema “vzhičeno” rekel, da ga je Cakić prijel za spolovilo. Da so se ostali obiskovalci lokala kakšnih deset ali 15 minut, medtem ko sta bila tam Cakić in Tič, izogibali moških sanitarij, je že v preiskavi dejal tudi natakar.

Cakićev zagovornik Gorazd Fišer je izpostavil, da sta Tičeva prijatelja o domnevnem dogodku na stranišču začela govoriti šele zdaj in ne že v fazi preiskave. “Nobena od prič ni tega izpovedala policistu neposredno po dogodku. Kdaj, kako in zakaj je to prišlo v njun spomin šele zdaj, bomo še razčiščevali. Sploh bomo razčiščevali, ali je ta del njune izpovedbe verodostojen,” je napovedal.


Najbolj brano