Risi za zajtrk nad Ruse

Po odmevni zmagi nad Američani čakajo slovenske hokejiste danes zjutraj še zahtevnejši tekmeci. Rusi veljajo v očeh mnogih za favorite olimpijskega turnirja, a so se v prvem krogu skupine B že opekli s Slovaško.

Žiga Jeglič je Rusom v Sočiju zabil dva gola.  Foto: STA
Žiga Jeglič je Rusom v Sočiju zabil dva gola.  Foto: STA

PJONGČANG > Resda selektor Oleg Znarok ne more računati na zvezdniške kalibre iz severnoameriške lige NHL, kot sta Jevgenij Malkin in Aleksander Ovečkin, a se zdi, da bi lahko prav Rusi imeli največ koristi od kakovostno razredčenega olimpijskega turnirja.

Rusi so vselej kandidati za naslov

Od leta 1998, ko so so v Naganu odprli olimpijska vrata tudi hokejistom iz najmočnejše lige na svetu, so bili Rusi vselej v najožjem krogu kandidatov za zlato odličje. Še najbližje so mu bili prav pred dvema desetletjema na Japonskem, kjer jih je v velikem finalu zaustavila Češka z Dominikom Haškom v vratih. Štiri leta pozneje so v Salt Lake Cityju osvojili bron. Na zadnjih treh izvedbah olimpijskih iger pa so ostali celo brez odličja, s čimer so se v Rusiji, kjer ima hokej podobno domovinsko pravico kot v Kanadi, težko sprijaznili.

Skupina B

2. krog, danes - Slovaška : ZDA (4.10), Slovenija : Rusija (8.40); vrstni red - Slovaška 3 točke, Slovenija 2, ZDA 1, Rusija 0.

Nekdanja Sovjetska zveza je zbrala sedem zlatih medalj, ki jim lahko prištejemo še olimpijski naslov iz leta 1992 v Albertvillu, kjer je reprezentanca nastopala pod imenom Skupnost neodvisnih držav. Rusiji pa na samostojni poti še ni uspelo osvojiti olimpijskega prestola. Za gostitelje je bil posebej boleč razplet hokejskega turnirja v Sočiju, kjer so se v skupinskem delu soočili tudi s Slovenijo in zmagali s 5:2. Oba slovenska zadetka je prispeval Žiga Jeglič, ki seveda zastopa slovenske barve tudi v Pjongčangu.

Večina reprezentantov iz dveh klubov

V ruskih vrstah je v primerjavi s Sočijem več sprememb, a v moštvu ne manjka preverjenih reprezentančnih asov. Izstopa trojica, ki je tako ali drugače pustila močan pečat tudi čez lužo, v ligi NHL. Pavel Dacjuk, Ilija Kovalčuk in Slava Vojnov, ki si je nekoč v Los Angelesu delil slačilnico tudi z manjkajočim slovenskim zvezdnikom iz lige NHL Anžetom Kopitarjem,so se medtem vrnili v domovino. Razširjena ruska liga KHL pa se je v zadnjih letih po plačnem in kakovostnem razredu najbolj približala ligi NHL. Rusi tako črpajo reprezentante iz domačega bazena. Po vzoru sovjetskih časov stavijo na klubski blok, v katerem prevladujejo hokejisti SKA iz St. Peterburga, od koder prihaja kar 15 reprezentantov. Osem jih je iz moskovskega CSKA-ja, še dva pa iz Metalurga Magnitogorsk.

Uigranost naj bi bila ob nesporni kakovosti glavni ruski adut, s čimer naj bi okrepili tudi večkrat vprašljiv moštveni duh. Prav povezanost izbrancev Karija Savolainena je slovenski zaščitni znak. Risi so na klubski ravni razpršeni po vsej stari celini, zato pa je reprezentančno jedro že vrsto let nespremenjeno. Sicer pa že omenjeni Jeglič, Robert Sabolič in Rok Tičar igrajo v klubih iz lige KHL. Zelo dobro današnje tekmece pozna tudi kapetan reprezentance Jan Muršak, ki je Rusiji prebil skoraj pet let.


Najbolj brano