Matarski gasilci bodo dobili večjo garažo

Prostovoljno gasilsko društvo Materija nujno potrebuje večjo garažo, saj so morali v zadnjih letih zaradi večjega števila intervencij podvojiti število gasilskih vozil. Občina jim je zagotovila zemljišče in denar za prizidek. Nadejajo se, da bo slednji zgrajen do avgusta, ko bo društvo praznovalo 110-letnico delovanja.

 Občina Hrpelje-Kozina je Prostovoljnemu gasilskemu društvu 
Materija zagotovila zemljišče in denar za razširitev garaže.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Občina Hrpelje-Kozina je Prostovoljnemu gasilskemu društvu Materija zagotovila zemljišče in denar za razširitev garaže.  Foto: Lea Kalc Furlanič

“Garaža je pretesna, vozila moramo parkirati neustrezno, jih umikati, kar je zamudno. Za silo smo postavili malo začasno kovinsko montažno garažo, a to ni rešitev naših prostorskih težav,” pojasnjuje Valter Fabjančič, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Materija. Omenja še, da imajo gasilci tudi premalo garderobnih omaric, po trije uporabljajo eno.

Gasilski dom v Materiji so zgradili pred desetimi leti, tedaj so imeli tri interventna vozila, sedaj jih je šest, saj se je število intervencij več kot potrojilo, z 20 do 30 na približno 100 na leto. Tudi število članov operativne enote se je podvojilo, sedaj jih je 50.

Zato bodo garažo gasilskega doma povečali za skoraj 200 kvadratnih metrov, ji dodali še tri garažna vrata ter razširili zunanje parkirišče in dovoz. Občina je za ta namen konec lanskega leta odkupila 1300 kvadratnih metrov zasebnega zemljišča, ki meji na parcelo gasilskega doma, za kar je plačala 30.000 evrov. Z gasilskim društvom je ravno v teh dneh tudi že sklenila pogodbo o ustanovitvi stavbne pravice na tej parceli za 99 let. V letošnjem proračunu je zagotovila 60.000 evrov za gradnjo prizidka. Fabjančič dodaja, da se v društvu nadejajo, da bi prizidek dokončali do avgusta letos, ko bodo matarski gasilci praznovali 110-letnico delovanja. Gradbenega dovoljenja še nimajo.

Sicer je PGD Materija gasilska enota posebnega pomena, deluje skupaj z Zavodom za gasilno in reševalno zaščito Sežana, Matarci so usposobljeni tudi za nudenje prve pomoči.


Najbolj brano