Švedsko presenečenje na biatlonski ženski tekmi, Pojetova 12.

Dvaindvajsetletna Švedinja Hanna Oeberg je z zmago na ženski biatlonski posamični tekmi v biatlonu pripravila eno največjih presenečenj olimpijskih iger doslej. Srebro je z dvema minutama pribitka in 24,7 sekunde zaostanka osvojila Slovakinja Anastazija Kuzmina, bron pa Nemka Laura Dahlmeier z zaostankom 41,2 sekunde in zgrešenim strelom.

Urška Poje
Urška Poje 

PJONGČANG > Uvrstitev kariere je dosegla tudi 20-letna slovenska biatlonka Urška Poje, ki je ob zmagovalki Oebergovi in četrtouvrščeni Nemki Franziski Preuss ena od treh tekmovalk, ki so zadele vseh 20 tarč. Pritekla si je 12. mesto ter potrdila odhod na igre, saj je bila v krogu tistih, za katere so mnogi menili, da glede na dosežke na Korejski polotok ne sodi. Anja Eržen je bila odlična do zadnjega streljanja, Slovenki sta bili takrat na 7. in 12. mestu, na zadnjem strelskem postanku pa si je pristreljala tri minute dodatka in tekmo končala kot 35.

Kako veliko je presenečenje Pojetove na 15-kilometrski tekmi, najbolje pove podatek, da je bila v karieri v svetovnem pokalu najvišje na 45. mestu, in sicer na letošnji januarski posamični tekmi v Ruhpoldingu. Tokrat pa je bilo predvsem za Erženovo v igri celo več. Nedosegljiva je bila medalja Teje Gregorin z zadnjih olimpijskih iger v Sočiju, odprt pa je bil boj za drugo najboljšo uvrstitev, ki jo s petim mestom iz Nagana 1998 drži še vedno najboljša slovenska biatlonka doslej Andreja Koblar (Grašič).

Podobno velja za zmagovalko Oebergovo, 58. tekmovalko iz skupnega seštevka svetovnega pokala, ki je v letošnji sezoni najvišje posegla z 21. mestom v Annecyju, v Pjongčangu pa je že potrdila dobro formo s sedmim mestom v sprintu in petim v zasledovanju. "Presenečena sem sama nad sabo. Danes je bil res moj dan. Na strelišču je bilo res odlično in po obeh streljanjih leže sem čutila, da lahko zadenem tudi stoje, kar me je na koncu pripeljalo do zmage," je po tekmi v solzah razlagala mlada zmagovalka iz Skandinavije.

A zadovoljni sta bili tudi 33-letna Kuzmina, ki je potrdila, da je izredno hitra v smučini in si je po zasledovanju pritekla drugo srebro v Južni Koreji, ter osvojila svojo že peto olimpijsko kolajno, med katerimi sta tudi zlati s sprinta v Vancouvru 2010 in Sočija 2014. Sedemkratna svetovna prvakinja Dahlmeierjeva, lanska zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, pa je kolajno osvojila tudi na tretji tekmi v Južni Koreji, potem ko je dobila sprint in zasledovanje, s čimer bo na koncu skoraj zanesljivo biatlonska kraljica Pjongčanga, zanesljivo ena najboljših tekmovalk na igrah.

Dahlmeierjeva bo imela na olimpijskih igrah še tri priložnosti za kolajno, kjer bo predvsem v ženski in mešani štafeti z Nemčijo med kandidati za zlato, še najtežje delo pa bo imela na tekmi s skupinskim startom. Vsekakor je njen cilj tretja zlata kolajna na enih igrah, kar je pred njo med biatlonci v Torinu 2006 uspelo njenemu rojaku Michaelu Greissu, na zadnjih igrah v Sočiju pa Belorusinji Darji Domračevi. Boljši je s štirimi zlatimi kolajnami iz Salt Lake Cityja 2002 le legendarni Norvežan Ole Einar Bjoerndalen.

"Vedela sem, da se bo tekma odločila na strelišču in vesela sem, da mi je uspelo. Nikakor pa danes ni bilo lahko, saj sem zgrešila že takoj na prvem streljanju, zato je bilo v nadaljevanju težko. Borila sem se in res dala vse od sebe," je med drugim po tekmi povedala Bavarka.

Na tekmi je v avstrijskem dresu nastopila tudi zamejka Dunja Zdovc in po dveh zgrešenih strelih zasedla 58. mesto.


Najbolj brano