Odpoved Sakaču zakonita?

Na koprskem delovnem sodišču so včeraj sklenili dokazni postopek v tožbi policista Mihe Sakača proti notranjemu ministrstvu zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Med drugim sta pričala policista, ki sta Sakaču poskušala vročiti vabilo na zagovor pred odpovedjo oziroma samo odpoved, ter Sakačeva starša.

Zaradi vpletenosti v dogovarjanje o prometni kontroli ministra 
Borisa Koprivnikarja je službo izgubilo pet policistov. Foto: STA
Zaradi vpletenosti v dogovarjanje o prometni kontroli ministra Borisa Koprivnikarja je službo izgubilo pet policistov. Foto: STA

Miha Sakač, nekdanji policist na koprski prometni policiji, je odpoved dobil zaradi svoje vloge pri dogovarjanju o prometni kontroli ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja sredi policijske stavke novembra leta 2015. V tem primeru je odpoved dobilo skupno pet policistov. Sakač je leta 2016 vložil tožbo zoper notranje ministrstvo z zahtevo za reintegracijo na delovno mesto in izplačilo plač za vmesno obdobje, a je sodišče presodilo, da je bila odpoved zakonita.

Sodbo razveljavili

Višje delovno sodišče je nato sodbo razveljavilo in Sakaču ugodilo v delu, v katerem je trdil, da mu delodajalec v postopku izredne odpovedi ni pravilno vročil vabila na zagovor in mu je s tem kršil pravico do zagovora oziroma obrambe. Ponovljen postopek se je začel decembra lani.

Pismonoša Robert Brečko se med včerajšnjim zaslišanjem okoliščin vročanja pošiljke Sakaču v Žalcu ni spomnil, na uradnem zaznamku pa ni prepoznal svojega podpisa.

O načinu neuspešne vročitve v Žalcu sta pričala še tožnikova starša. Oba sta povedala, da sina v tistem času nista ne videla in ne slišala, o postopku zoper njega pa sta bila seznanjena le prek medijev.

Trudili so se

Pričala sta tudi policijska inšpektorja Darja Avbelj Meze in Anton Bavec, ki je bil navzoč pri poskusih vročitve tako v Žalcu kot na naslovu v Kolombanu, od koder je Sakač uveljavljal potne stroške za službo. Sakačev oče je policistoma v Žalcu povedal, da Mihe ni doma in da se zdravi. Podobno jim je v Kolombanu povedala Sakačeva tašča, ki je pojasnila, da je vhod do Sakačevega stanovanja na drugi strani hiše. Policista ga nista opazila.

Z dokaznim postopkom so na delovnem sodišču včeraj končali, sodbo pa bodo izdali pisno.


Najbolj brano