Država bo v Ajdovščini zgradila heliport

Ajdovski župan Tadej Beočanin in državni sekretar ministrstva za obrambo Miloš Bizjak sta podpisala pismo o nameri za gradnjo ploščadi za vzletanje helikopterjev na tamkajšnjem letališču. Naložbo naj bi ministrstvo izpeljalo še letos, ploščad bo služila tudi nujnim prevozom bolnikov ter posredovanju ob požarih.



Približno 100.000 evrov bo država namenila za gradnjo pristajališča za helikopterje na ajdovskem letališču, dokončano pa naj 
bi bilo še letos Foto: Sanda Hain
Približno 100.000 evrov bo država namenila za gradnjo pristajališča za helikopterje na ajdovskem letališču, dokončano pa naj bi bilo še letos Foto: Sanda Hain

AJDOVŠČINA > Državni sekretar ministrstva za obrambo Miloš Bizjak je s sodelavci ob včerajšnjem delovnem obisku v Ajdovščini in Vipavi županoma obeh občin Tadeju Beočaninu in Ivanu Princesu, podžupanom in predstavnikom uprav postregel z dobrimi novicami.

Ministrstvo za obrambo namerava ob regijskem skladišču Civilne zaščite v logističnem centru na ajdovskem letališču še letos zgraditi ploščad za vzletanje helikopterjev. Naložbo ocenjujejo na 100.000 evrov. Sekretar Bizjak je ob tem spomnil, da gre za izpolnitev stare obljube, ki je bila aktualna že ob gradnji logističnega centra: “Naložba je pomembna zaradi izvajanja intervencij v okviru zaščite in reševanja in za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Ta je postala standard v Sloveniji in širše, je pa treba prilagoditi infrastrukturo, da bodo lahko helikopterji tudi s tega območja prevažali ponesrečence in hudo bolne ljudi.” Heliport bo v pomoč tudi pri gašenju gozdnih požarov s pomočjo helikopterjev, ob izrednih razmerah pa bo vzletišče pomembno za oskrbo z opremo, ki je nameščena v tukajšnjem skladišču CZ.

Naložba je tudi v interesu občine Ajdovščina, se je strinjal župan Beočanin. Ob osnovni nalogi vzletišča pa v naložbi vidi tudi dodatno pridobitev: “Ajdovsko letališče bo s tem dobilo še dodaten pomen med letališči, naložba pa bo omogočila sodelovanje s podjetjem, ki se že zanima za prihod v Ajdovščino in je povezano z vzdrževanjem helikopterjev.”

Ministrstvo namerava na občino Ajdovščina prenesti halo v Palah in objekt CZ v nekdanji vojašnici Srečka Kosovela ter še nekaj nepremičnin. Ajdovski skupini Postaje GRS Tolmin pa je Bizjak obljubil novo vozilo.

Na zemljišču ob stadionu tudi konjeniške dirke

Nekaj odprtih vprašanj so uspeli rešiti tudi v Vipavi. Na približno pet hektarjev velikem zemljišču v lasti ministrstva ob vojaškem stadionu bo lahko konjeniški klub uredil poligon za konjeniške prireditve in tekme. Obrambno ministrstvo bo z Darsom dokončalo zemljiškoknjižne postopke za območje ob tankovskih garažah, kjer občina načrtuje novo industrijsko cono. Vipavcem so dali zeleno luč tudi za ureditev poplavnega jarka ob vojašnici ter za gradnjo vodovodnega priključka do vojaškega stadiona, ki ga je občina Vipava lani v sodelovanju z ministrstvom obnovila in “preoblekla” v tartan. Za zdaj pa ostaja odprto vprašanje o ureditvi pešpoti proti Vrhpolju.


Najbolj brano