Risi z ameriškim skalpom

Slovenski hokejisti so odlično odprli olimpijski turnir. Z zmago 3:2 po podaljšku nad Združenimi državami Amerike so risi tudi v Pjongčangu vložili resno kandidaturo za četrtfinale.

 Foto: STA
Foto: STA

PJONGČANG > Prav zanimiv je vrstni red po prvem krogu v skupini B, kjer je na vrhu lestvice s tremi točkami Slovaška. Sledi Slovenija z dvema, Američani imajo točko, favorizirana reprezentanca hokejistov iz Rusije, s katero se bodo risi pomerili jutri, pa je na ničli. Turnir se praktično začenja v torek z izločilnimi boji, vrstni red v skupinskem delu pa je pomemben le toliko, da se v repasažu izogneš na papirju močnejšemu tekmecu.

Američani so v Pjongčang pripotovali brez zvezdnikov iz najmočnejše severnoameriške lige NHL, še vedno pa sodijo med hokejske velesile, proti katerim je Slovenija v preteklosti zaman lovila zmago na velikih tekmovanjih. Pred štirimi leti so risi v Sočiju sicer ugnali Slovaško, a nemara je ameriški skalp še več vreden. Pa ne zato, ker imajo ZDA v svojih vitrinah kopico odličij, med katerimi sta tudi dve zlati olimpijski medalji, pač pa zaradi zasuka, ki so ga slovenski hokejisti uprizorili po zaostanku z 0:2 po dveh tretjinah tekme. Praviloma se je rezultatski lov proti favoriziranim tekmecem za Slovence izkazal kot misija nemogoče, danes pa so kljubovali vsem napovedim.

Že v prvih dveh tretjinah tekme so nakazali, da utegnejo prekrižati načrte tekmecem. Selektor Kari Savolainen in sodelavci so očitno opravili zelo dobro delo v pripravljalnem obdobju in zasnovali smiselno taktiko ter igro z repom in glavo. Sabahudin Kovačević bi lahko že v prvi tretjini popeljal Slovenijo v vodstvo, pa tudi v drugi tretjini so imeli risi priložnosti za izenačujoči zadetek, s katerim bi se otresli vidne napetosti. Tako pa so Američani z drsalno tehniko in hitrostjo povzročali preplah pred vrati Gašperja Krošlja, ki je ubranil nekaj nevarnih strelov, vseeno pa je dvakrat moral po plošček v svojo mrežo. Na začetku zadnje tretjine so risi silovito pritisnili in hitro dosegli želeno znižanje izida, za katerega ima največ zaslug Blaž Gregorc.

Znižanje izida na 1:2 je napovedalo razburljivo končnico. V trenutkih številčne premoči je izenačujoči gol visel v zraku. Dobro minuto pred koncem ga je dosegel Jan Muršak. Kapetan je bil z zmagovitim golom tudi v podaljšku eden od slovenskih junakov. Uspeh z Američani je posebej čustveno sprejel olimpijski novinec med risi, Gašper Krošelj: “Res si ne bi mogel želeti lepšega olimpijskega krsta. Tudi ko smo zaostajali z 0:2, smo verjeli, da se lahko vrnemo v igro za zmago, kar nam je naposled zasluženo tudi uspelo.”


Najbolj brano