“Starostniku nikoli ne rečemo ne”

Zavod Sopotniki bo s prvim marcem začel brezplačne prevoze za starejše izvajati tudi v postojnski občini. Do njih bodo načeloma upravičeni upokojenci oziroma starejših od 65 let, ki stanujejo na podeželju, sprva jih bodo izvajali ob delavnikih med 8. in 16. uro. Prednost bodo imeli prevozi k zdravniku in drugi nujni prevozi.

 Župan Igor Marentič, koordinatorka prevozov Ljubica Gutnik ter 
Marko Zevnik in Anu Kahuna iz Zavoda Sopotniki (z leve).  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Župan Igor Marentič, koordinatorka prevozov Ljubica Gutnik ter Marko Zevnik in Anu Kahuna iz Zavoda Sopotniki (z leve).  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Neizmerno sem vesela za to možnost. Da mi ne bo treba klicati sina. Sicer sem navajena iti tudi z avtobusom, a če mi bo prostovoljec pomagal prinesti vrečke iz trgovine in me pripeljal do doma, bom res srečna. In da bom lahko šla na kakšno kulturno prireditev. Če se zaključi do 22. ure, moram na avtobus namreč čakati do polnoči in zato raje ostanem doma,” nam je povedala upokojenka Vanda Turk iz Hrenovic, ki se je udeležila včerajšnje predstavitve.

Storitev pozdravljajo tudi v Društvu upokojencev Postojna, kjer bodo poskrbeli tudi za obveščanje svojih članov. “Čas bo pokazal, kakšne so potrebe. Če bo storitev treba širiti, imamo med člani prostovoljce, ki bi tudi s svojim avtom lahko opravljali prevoze ob povračilu stroškov bencina,” je povedal predsednik Franc Koščak.

Marko Zevnik

direktor Zavoda Sopotniki

“S pomočjo Sopotnikov gredo lahko starostniki sami po opravkih in niso v breme sorodnikom, kar nanje zelo pozitivno vpliva.”

Direktor zavoda Sopotniki Marko Zevnik in postojnski župan Igor Marentič sta pogodbo o sodelovanju podpisala včeraj.

Občina bo plačala zaposlitev koordinatorke prevozov Ljubice Gutnik ter ostale stroške, za kar bo letos namenila 11.000 evrov, avto je v brezplačno uporabo ponudilo podjetje Sawal, zavod Sopotniki pa bo skrbel za izvajanje programa in usposobljene prostovoljce.

100

uporabnikov in več na Postojnskem pričakujejo v Zavodu Sopotniki.

Nujna vnaprejšnja rezervacija

“Zaenkrat sta se javila dva, za začetek pa si jih želimo vsaj sedem. Idealna številka pa je 15 prostovoljcev,” je dejala Anu Kahuna, kooordinatorka programa pri Zavodu Sopotniki. Večje število prostovoljcev namreč omogoča tudi večerne prevoze na kulturne dogodke.

Starejši se bodo za prevoz po telefonu (031 607 070) dogovorili s koordinatorko, zainteresirane pa prosijo, da prevoz rezervirajo en teden vnaprej. Z enim avtom želijo storitev namreč ponuditi čim širšemu krogu uporabnikov, sicer pa delujejo po načelu pravičnosti in nujnosti. Kljub temu zagotavljajo, da nikogar ne bodo zavrnili, pač pa skušali najti rešitev, v kolikor v želenem terminu prevoz ne bo mogoč.


Najbolj brano