Povorka in kar dva plesa

Postojna bo v znamenju pusta na današnji pustni torek. Tradicionalna pustna povorka bo po Tržaški cesti krenila ob 15. uri. Ob 16.30 bo otroško pustno rajanje v šoli Antona Globočnika, zvečer pa bosta pustna plesa v hotelih Sport in Kras.

Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/FPA

POSTOJNA > Čeprav je včeraj v Postojni spet krepko snežilo, to ne bo prestrašilo postojnskega pustovanja, ki se bo, kot eno redkih na Primorskem in v Sloveniji, tradicionalno zgodilo prav na pustni torek. So pa zaradi odvoza snega že ponoči zaprli Tržaško cesto, ki bo ostala zaprta za ves promet vse do popoldanske povorke.

V Turističnem društvu Postojna, ki že desetletja skrbi za pustovanje v Postojni, napovedujejo, da bo na letošnji povorki nastopilo dvanajst pustnih skupin s skupno več kot 300 nastopajočimi.

Za zastavonošo, logaškimi mažoretkami in Postojnsko godbo 1808 se bodo zvrstile domače in gostujoče etnološke pustne skupine. Med prvimi bodo osnovnošolci iz Osnovne šole Prestranek. Sledila bo postojnska skupina, sestavljena iz prostovoljnih gasilskih društev Postojna in Studenec, ki bodo predstavili nekatere aktualne teme, kot so Piranski zaliv, lokalne volitve in drugi tir.

V povorki bodo sodelovali tudi koranti Grajena, podgrajski škoromati, liški pustje iz Kanala, pustna skupina iz Haloz (orači, baba deda nosi), ribniško pustno društvo...

Zaključek z razglasitvijo najizvirnejših, najbolj komičnih in najduhovitejših mask, ki bodo tudi nagrajene, bo na Titovem trgu, kjer se bo pustni povorki pridružil tudi festival POjej&POpij.

Na pustni večer pa se bodo Postojnci zabavali na kar dveh pustnih plesih. Tradicionalni pustni ples v disko ritmih z DJ Jankom, ki bo vrtel hite iz 70., 80. in 90. let z gramofonskih plošč, se bo začel v Hotelu Sport ob 18. uri, v Hotelu Kras pa bo ob 19. ure dalje še pustna zabava s skupino Venera.


Najbolj brano