Najstnica z ugodnim vetrom

Čeprav je še zjutraj bolj slabo kazalo, so edino žensko skakalno tekmo, ki se je začela ob 21.50 (takrat so običajno tekmovalke že v posteljah) med eno in drugo prekinitvijo zaradi vetrovnih razmer le pripeljali do konca. Zmagala je vodilna v svetovnem pokalu Maren Lundby.

Nika Križnar je  zadovoljna tudi s končnim sedmim mestom. Foto: STA
Nika Križnar je zadovoljna tudi s končnim sedmim mestom. Foto: STA

Čeprav med zimskimi športi veter najbolj vpliva na smučarske skoke, pa je v Pjongčangu narobe svet. Veter je odpihnil predvidene alpske tekme, skakalni spored pa so - tudi na silo - doslej izpeljali po predvidenem programu.

Na ženski skakalni tekmi ni bilo presenečenja, naslov olimpijske prvakinje je pristal v rokah Norvežanke Maren Lundby, srebro je dobila Nemka Katharina Althaus, bron Japonka Sara Takanashi, medtem ko je za doslej najboljšo slovensko uvrstitev na igrah s s sedmim mestom poskrbela šele 17-letna Nika Križnar. 23-letna Lundbyjeva (125,4 točke) je vodila že po prvi seriji tekme, ki je potekala tako kot moška na srednji skakalnici s številnimi prekinitvami zaradi spremenljivega vetra. Šesta je bila branilka naslova Carina Vogt iz Nemčije (108,6), le desetinko točke pred Križnarjevo, ki je bila sedma (108,5).

“V prvi seriji sem napravila napako s poznim odskokom. V drugi seriji sem to popravila, naredila lep skok in tudi doskok ter dobila lepe ocene,” je najboljšo slovensko uvrstitev doslej na igrah ocenila Križnarjeva. “Vsak razmišlja o medalji. A tudi sedmo mesto je lep rezultat in skušala se ga bom veseliti.” Križnarjeva je v drugi seriji krepko presegla 100 metrov (104 m), nato pa so znižali zaletno mesto. Tako niti Takanashijeva ni presegla daljave Križnarjeve (103,5), je pa bila najboljša skakalka vseh časov zelo vesela dosežka. Ker je pred zadnjima dvema skokoma prevzela vodstvo, si je po štirih skupnih zmagah v svetovnem pokalu zagotovila svojo prvo olimpijsko medaljo v karieri. Pred štirimi leti je bila v Sočiju po prvi seriji tudi tretja, pa je nato nazadovala na četrto mesto.

Prva trojica, ki je na prvih treh mestih v istem vrstnem redu kot na olimpijski tekmi tudi v seštevku svetovnega pokala, je bila tudi tokrat razred zase. Križnarjeva je bila prav tako precej pred preostalo slovensko trojico, izmed katere je v finalu z 28. mesta napredovala le Špela Rogelj. Ema Klinec je izgubila dve mesti, Urša Bogataj pa osem in se uvrstila na zadnje mesto v finalu. Maja Vtič je bila pred štirimi leti v Sočiju šesta in ostaja najboljša slovenska skakalka na olimpijskih igrah.

“Škoda za preostala dekleta, ker so imela slabe razmere v zraku, a so se borila do konca. S tem vetrom je bilo težko. A tako je, vreme nekaterim ni bilo naklonjeno, meni je bilo,” je o vremenski loteriji na skakalnici v Pyeongchangu razmišljala 17-letna Križnarjeva.


Najbolj brano