Nogometna norija

V ligi prvakov in evropski ligi se začenja najbolj nori mesec. Če pa upoštevamo še razvlečene kroge državnih prvenstev po stari celini, čakajo nogometne zanesenjake do 18. marca med ponedeljkom in nedeljo polni delovni tedni.

 Foto: STA
Foto: STA

EVROPA > Evropski teden nogometa praviloma odpirajo v ligi prvakov (LP), a tokrat bo otvoritvena mednarodna tekma v koledarskem letu 2018 pripadla evropski ligi (EL). V prvi tekmi šestnajstine finala bo na današnji pustni torek Crvena zvezda ob 18. uri gostila moskovski CSKA. Izjema v sicer ustaljenem koledarju, ki kot igralni dan EL predvideva četrtek, je sicer pričakovana in je povezana tudi z varnostjo. V izločilne boje se je namreč prebil tudi drugi klub iz srbske prestolnice. Partizan bo prav tako gostitelj, v Beogradu pa se bo v četrtek zoperstavil češki Viktoriji Plzen. Upoštevajoč navijaške okoliščine in zgodovino bi igranje obeh tekem na isti dan predstavljalo preveliko tveganje.

Potem ko smo ostali brez klubskih in igralskih predstavnikov v elitni LP bo tudi sicer precej slovenskih pogledov uprtih na zelenice in tribune izločilnih dvobojev EL. Četrtek ponuja zanimivi italijansko-nemški soočenji. Josipa Iličića, ki blesti v dresu Atalante, čaka obračun v Dortmundu z Borussio. Gostitelji so jeseni igrali v skupinskem delu LP, tako kot tudi Napoli in Leipzig, ki se bosta pomerila v mestu pod Vezuvom. Maurizio Sarri bo udarne adute v vrstah gostiteljev bržkone prihranil za bitke v italijanskem prvenstvu, kar Kevinu Kamplu in soigralcem ponuja lepo priložnost za ugoden izid. V drugačnem položaju je Zenit primorskega reprezentanta Mihe Mevlje. Rusko prvenstvo se bo po dolgem zimskem premoru nadaljevalo šele prve dni marca, gostovanje v nogometno vročem Glasgowu pri škotskem prvaku Celticu pa bo imelo vse prej kot ogrevalni pridih. Res je, da si bodo Rusi prek domačega prvenstva v prihodnji sezoni lahko izborili dve vozovnici za LP, a tudi slavje v EL prinaša vstopnico za elitno tekmovanje.

Liga prvakov, osmina finala, danes, Juventus : Tottenham, Basel : Manchester City; jutri - Real : PSG, Porto : Liverpool.

Po predčasnem slovesu od LP pa pri madridskem Atleticu razmišljajo, da niti ne bi bilo slabo sezone končati z evropsko lovoriko. Sicer pa Jan Oblak in soigralci še niso opustili upanja, da bi na vrhu španskega prvenstva ujeli Barcelono. Katalonci bodo sicer na sceno LP stopili šele prihodnji teden, ko bodo s Chelseajem odigrali prvo tekmo osmine finala. Te dni bo v središču pozornosti večni tekmec Real. Jutri je na sporedu papirnati derbi osmine finala. Branilci lovorike bodo gostili Paris Saint-Germain z nesojenima Realovima okrepitvama Neymarjem in Kylianom Mbappejem. Potem ko je praktično že sestopil s španskega prestola in izpadel v kraljevem pokalu, bo madridski velikan sezono reševal v LP. Cristiano Ronaldo je vikend začinil s tremi goli, v pretekli sezoni pa je prav zahvaljujoč strelskemu nizu Portugalca v spomladanskih izločilnih bojih Real prišel do rekordne 12. lovorike v elitnem tekmovanju.

V finalu je Ronaldo potopil še Juventus. Italijanskim prvakom drevi grozijo Harry Kane, Dele Alli in Christian Eriksen. Obramba stare dame je v zadnjih dveh mesecih domala neprebojna, takšno bodo potrebovali tudi proti Tottenhamu.


Najbolj brano