Vložil bo novih devet pritožb ribičev

Odvetnik slovenskih ribičev pred hrvaškimi sodišči Ivica Senjak je včeraj drugič obiskal svoje kliente v Kopru.

Ivica Senjak (drugi z leve) se je včeraj v Kopru srečal s slovenskimi 
ribiči.    Foto: Denis Sabadin
Ivica Senjak (drugi z leve) se je včeraj v Kopru srečal s slovenskimi ribiči.  Foto: Denis Sabadin

KOPER > Puljski odvetnik Ivica Senjak, ki je v torek že vložil 20 pritožb zoper odločbe o prekrških zaradi prečkanja hrvaško-slovenske državne meje, se je včeraj dogovoril še za zastopanje v devetih novih primerih. “V ponedeljek bom vložil nove pritožbe. Lahko samo ponovim stališče, da ribiči ne morejo biti krivdno odgovorni za svoja dejanja, saj so ravnali v skladu z zakonodajo slovenske države, ki je sprejela zakone, da je državna meja v Piranskem zalivu tam, kjer jo je določilo arbitražno sodišče,” je včeraj še enkrat poudaril.

“Čakamo odziv na naše pritožbe. Če se bo upoštevalo pravo in vladavina prava, sem stoodstotno nedolžen. Če pa je to politično sojenje, na katerem bodo države merile svojo moč, je sploh vprašanje, kdaj se bo sojenje končalo. Menim, da šele tedaj, ko se bosta državi dogovorili za državno mejo na morju,” je povedal Silvano Radin, ribič iz Kopra. V zadnjih dneh sicer na morju vlada zatišje, saj ribje jate v tem obdobju niso tako številne, zato ribiči večinoma ostajajo v matičnih pristanih.

Ivica Senjak

odvetnik

“Politika svoje nerazrešene probleme rešuje na hrbtih ribičev, namesto da bi jim pustila, da delajo svoj posel.”

Radin trdi, da do nadaljnjega ne bo ribaril sredi Piranskega zaliva, temveč bo raje lovil višje v severnem Jadranu, v slovenskem morju. “Jaz na morju potrebujem mir, ne potrebujem ne ene ne druge policije. Zame bo normalno stanje takrat, ko k moji barki ne bo prišla hrvaška policija in tako ne bo potrebno, da pride niti slovenska,” zatrjuje.

Ribiči ne bodo hodili na sodišče

Slovenski ribiči so se dogovorili, da se razprav na sodišču za prekrške ne bodo udeleževali, saj bi s tem izgubili preveč časa, ampak bodo le podali pisne izjave, katere bo zagovarjal odvetnik Senjak. Vsak postopek se bo vodil posebej, tako da ne bo kolektivne obravnave ali združevanja primerov. “Politika očitno svoje nerazrešene probleme rešuje na hrbtih ribičev, namesto da bi ribičem pustila, da delajo svoj posel. Na logična vprašanja, da na primer ne moremo imeti dveh različnih slovensko-hrvaških mej, pa nam ne morejo dati nobenih odgovorov,” je še izjavil Senjak.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Zmagujejo odvetniki in ribe

Tožbe, pritožbe in nasploh sodni boji posameznikov s pravnimi sistemi sosednjih držav predstavljajo le novo poglavje v nedokončanem določanju slovensko-hrvaške državne meje. To se je preselilo na pleča državljanov, tokrat ribičev, preko katerih državi bijeta boj za udejanjenje arbitražne sodbe oziroma državne meje na morju. In dejansko so ribiči največje žrtve implementacije arbitražne sodbe, saj jim je s pravnim in policijskim pritiskom onemogočeno opravljati njihovo delo. Saj nismo nori, da bomo ...

Preberi več

Najbolj brano