Na Goriškem je kot doma

Tolminski velemojster Jure Škoberne je pred dobrim tednom dni po sedmih letih še drugič osvojil Hitov šahovski turnir. Naš olimpijec pri 31 letih uspešno usklajuje šahovsko in podjetniško kariero.

Jure Škoberne, dvakratni zmagovalec Hitovega turnirja. Foto: Leo Caharija
Jure Škoberne, dvakratni zmagovalec Hitovega turnirja. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Jure Škoberne je zadnja leta stalnica vrha novogoriškega mednarodnega šahovskega turnirja. Po zmagi v letu 2011 in lanskem drugem mestu je letos tretjič zakorakal na zmagovalne stopničke in spet stopil na najvišjo. V zadnji krog je vstopil kot tretjeuvščeni, na koncu pa je kot drugi nosilec (rating 2553 točk) prehitel prvega nosilca, Ukrajinca Andreya Sumetsa (2568) in ob tem tudi vso preostalo najnevarnejšo osemčlansko velemojstrsko konkurenco iz šestih držav. Ostal je neporažen - s petimi zmagami in štirimi remiji.

> Kako bi primerjali zmagi na Hitovem turnirju ?

“Vzporednica je ta, da sva se tudi pvič za vrh borila z Andreyem Sumetsom, ki sem ga tedaj premagal. Razlika je v tem, da so na letošnji turnir prišli kakovostno bolj izenačeni velemojstri. S Sumetsom sem remiziral, v zadnji krog pa vstopil s pol točke zaostanka. Uspelo mi je premagati velemojstra Mateja Šebenika, Sumets pa je le remiziral z Evgenyjem Vorobiovom in pred tem tudi s Šebenikom. Po najini točkovni izenačenosti s Sumetsom so o zmagovalcu odločili dodatni kriteriji.”

> Kaj se je v vašem življenju spremenilo med prvo in sedanjo zmago?

“Spremembe niso bile velike, sem pa napredoval. V šahovskem ratingu ne prav veliko, a sem pridobil izkušnje in ohranil enako ljubezen do te igre. Že v času prve zmage sem šah kombiniral z delom v družinskem podjetju Aurenis, ki se ukvarja z reciklažo odpadnih materialov. Ker je dela vedno več, je vrhunski šah teže usklajevati s službo kot pred leti.”

> Boste prihodnje leto spet na Hitovem turnirju?

“Sem rad prihajam, ker je vse zelo sproščeno. Organizacija je odlična, zaradi bližine pa se lahko vsak dan odpeljem domov in vzporedno opravim še kakšno obveznost. Hitov turnir je dober kot del priprav na glavna tekmovanja sezone. Če bo le mogoče, pridem.”

> Kateri bodo letošnji vrhunci sezone?

“To so državno prvenstvo in septembrska šahovska olimpijada. Udeležba na turnirjih bo odvisna ob uskladitve šahovskih in delovnih obvez, pri olimpijadi pa je potrebno počakati na odločitve selektorja. Če bom poklican, bom storil vse, da se primerno pripravim.”

> Ali je ob vaših uspehih napredoval tudi šah na Tolminskem?

“Osebno sicer nisem dnevno operativno vpet v delo kluba, vendar pomagam projektno, kolikor zmorem in ko je potrebno. Pridobili smo glavnega pokrovitelja, Gradbeno podjetje Posočje, in razširili dejavnost s krožki s Tolminske navzgor in navzdol po Soški dolini. Prvi sadovi se kažejo. Marcus Zlatanovič in Bor Kavčič se prebijata med najboljše v otroški konkurenci.”


Najbolj brano