Krodegin postaja specialiteta

46 vzorcev, deset gostincev, dve tekmovanji. To so številke letošnjega že tretjega Dneva za krodegine, ki je v dutovsko Gostilno Ukmar privabil številne ljubitelje krodeginov ali kožaric, kot jim pravijo v osrednji Sloveniji.

Obiskovalci lahko poskusijo različne vzorce krodeginov in se 
prepričajo o raznolikosti te jedi. Foto: Petra Mezinec
Obiskovalci lahko poskusijo različne vzorce krodeginov in se prepričajo o raznolikosti te jedi. Foto: Petra Mezinec

O tretjem dogodku, posvečenem krodeginom, je strnil misli Dejan Stevanovski, ki je skupaj z Bojanom Žerjalom dobil idejo o prijateljskem ocenjevanju krodeginov: “Tretjič je vse bolj enostavno. Več nas je, kakovost vzorcev krodeginov je višja, veseli pa smo, da so se odzvali gostinci iz širše regije.” Krodegini se ne razlikujejo le po regijah, ampak ima vsak “avtor” tudi svoj recept.

Vse več se jih približuje najboljšim

Kot pojasni predsednik komisije, Izidor Škerlj iz Tomaja, je vsakemu najboljši tisti krodegin, ki ga pripravi sam. Praviloma pa vanje dajo meso, kožo in maščobo ter sol, poper, česnovo juho in kanček belega vina. Kakšno mešanico bodo uporabili, je odvisno od okusa in navad vsakega posameznika.

“Letošnji vzorci so bistveno boljši kot lansko leto. Konkurenca je vedno dobrodošla. Kar dve tretjini vzorcev je bilo brezhibnih.” Izidor Škerlj

“Nekateri dodajajo tudi muškatni orešček ali koriander. Mi tega ne prakticiramo in ohranjamo osnovne sestavine,” je pojasnil Škerlj. Krodegini postajajo vse bolj priljubljeni, kar opaža tudi med svojimi gosti na Kmečkem turizmu v Tomaju. “Letošnji vzorci so bistveno boljši kot lanski. Konkurenca je vedno dobrodošla. Kar dve tretjini vzorcev je bilo brezhibnih. Veliko je takih, ki so se približali najboljšim, kar je tudi čar in namen takega tekmovanja,” je predsednik komisije še povedal o prispelih vzorcih.

Na Goriškem naj krodegin, v Istri najboljša jed

Prvi dve leti je nagrado za najboljši krodegin prejel Silvo Kobal iz dutovske mesnice, letos pa je po oceni strokovne komisije laskavi naslov prejel krodegin Radoša Kavčiča iz Dornberka. Druga komisija je ocenjevala krožnike pripravljenih krodeginov desetih gostincev. Najbolje ocenjen krožnik “carbonara krodegin” prihaja iz Istre, iz Betole na Giru.

Nada Slijepčević, gostiteljica v Gostilni Ukmar v Dutovljah, je povedala, da je bistvo dogodka predvsem druženje: “Do tega dogodka je prišlo povsem spontano. Mislim, da je prav, da še naprej nadaljujemo srčno in da gre v prvi vrsti za druženje. Poleg tega pa spodbujamo nekaj, kar je na Krasu že skorajda umrlo. Na Krasu je bila nekoč lakota, krodegin je pomenil vse, saj se je moralo drugo prodati, če si skušal preživeti.”

Vesela je, da se kakovost viša, krodegine pa ponujajo tudi v svoji gostilni: “Seveda kot gostitelji na tekmovanju ne sodelujemo, a letos smo se odločili, da pripravimo presenečenje. Gre za preprost krožnik z njoki s koromačem in ragujem iz krodeginov.”

Tradicija kolin

Krodegini ali kožarice so zimska jed, njihova izdelava in uporaba pa je precej tesno povezana s sezono, ki jo je možnost hrambe v zmrzovalniku le nekoliko podaljšalo. Takšne ali drugačne kožarice poznajo v vseh kulturah, kjer je tradicija kolin, ne le pri nas.


Najbolj brano