Pomožne policiste pogosto vključujejo v delo

Policija je istočasno z razpisom, s katerim vabi nove kandidate v svoje vrste, objavila tudi razpis za pomožne policiste. Prijave sprejemajo do konca januarja prihodnje leto. Število pomožnih policistov se, kot pojasnjujejo na generalni policijski upravi, ves čas spreminja.

Pomožni policisti so dragocena pomoč redno zaposlenim, še 
posebej v izjemnih razmerah. Foto: STA
Pomožni policisti so dragocena pomoč redno zaposlenim, še posebej v izjemnih razmerah. Foto: STA

Policija ima trenutno sklenjene pogodbe s približno 400 pomožnimi policisti. “Številka se ves čas spreminja, saj je eden od pogojev tudi ta, da pogodba velja do konca koledarskega leta, v katerem pomožni policist doseže starost 60 let,” pojasnjuje Vesna Drole, vodja sektorja za odnose z javnostmi policije.

Na vprašanje, kako pogosto pomožne policiste vključujejo v delo, odgovarja, da so jih policijske uprave v lanskem letu vključevale kar pogosto.

400

pomožnih policistov

ima trenutno sklenjene pogodbe s policijo.

Največ 30 dni na leto

Pomožne policiste sicer v skladu z zakonom vključijo v delo, ko je zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov, ob naravnih in drugih nesrečah, v primerih večje ogroženosti javne varnosti, za zavarovanje državne meje in v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja. Vesna Drole ob tem opozarja, da je za usposabljanje in tudi za opravljanje nalog policije v istem koledarskem letu po zakonu lahko namenjenih največ 30 dni.

Med pomožnimi policisti je dobra polovica upokojenih policistov. Po spremembi zakona o organiziranosti in delu v policiji v letu 2015 se je starostna meja za pomožnega policista dvignila s 50 na 60 let, kar omogoča vključevanje upokojenih policistov v pomožno policijo.

Informativni dan na policijski akademiji

Generalna policijska uprava se je glede na to, da trenutno vabi k sodelovanju večje število kandidatov za policiste, odločila, da bo danes in jutri na Policijski akademiji v Tacnu organizirala informativni dan. Namenjen je vsem, ki jih zanima delo policista. Po predstavitvi v predavalnici jih bodo popeljali po posameznih točkah, na katerih bodo lahko dobili občutek, kdo so policisti, kaj počnejo in s kakšno opremo razpolagajo.

Kadri z dragocenimi izkušnjami

Spremenjena uredba pa omogoča sklepanje pogodb z že strokovno usposobljenimi bivšimi policisti brez javnega razpisa in osnovnega usposabljanja. “Gre za osebe, ki so že strokovno usposobljene. Seveda pod pogojem, da so mlajši od 60 let in so z delom v policiji prenehali v zadnjih petih letih. Zaradi znanja in izkušenj smo seveda zelo zainteresirani, da sklenemo čim več pogodb z upokojenimi policisti,” pojasnjuje Vesna Drole.

Na vprašanje, ali so regionalno zastopani enakomerno ali katera od regij morda odstopa, pa odgovarja, da so policijske uprave - glede na velikost in število policistov - kar enakomerno zastopane s pomožnimi policisti.

Zbiranje prijav za pomožne policiste je zdaj odprto. Kandidati, ki bodo vloge poslali do 26. aprila in bodo uspešno opravili izbirni postopek, se bodo udeležili osnovnega usposabljanja predvidoma v novembru. Za kandidate, ki bodo vloge posredovali med 27. aprilom in 31. avgustom, bo osnovno usposabljanje predvidoma v marcu prihodnje leto, za tiste, ki bodo vloge poslali med letošnjim 1. septembrom in 31. januarjem 2019, pa v novembru 2019.


Najbolj brano