Danes in jutri informativni dnevi za osnovnošolce in dijake

Tudi primorske srednje šole in fakultete danes in jutri odpirajo vrata za bodoče dijake in študente. V prihodnjem šolskem in akademskem letu je na slovenskih srednjih šolah na voljo 23.644 vpisnih mest. Mest za bodoče študente pa je 18.481.

Na Pedagoški fakulteti UP, pripravljajo nova programa delno v italijanskem jeziku. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Na Pedagoški fakulteti UP, pripravljajo nova programa delno v italijanskem jeziku. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > Danes bodo fakultete bodočim študentom odprle vrata ob 10. in 15. uri, jutri pa ob 10. uri. Tudi na večini srednjih šol bodo danes odprli vrata dvakrat, ob 9. in 15. uri, ter v soboto ob 9. uri. Bistvo informativnih dnevov je predstavitev učnih in študijskih programov, pogojev vpisa, možnosti za nadaljnje šolanje in zaposlitvene perspektive.

Predvsem za bodoče bruce pa je pomembno tudi, v kakšno okolje prihajajo, kako se bodo v njem znašli in koliko možnosti za dodatne dejavnosti jim nudi. Vse to bodo najbolje povedali člani študentskih organizacij, ki bodo na informativnih dnevih bodočim kolegom tudi pomagali in jih usmerjali.

1688

mest je za študente na voljo na obeh primorskih univerzah.

Pomoč sovrstnikov

Člani primorske študentske organizacije (ŠOUP) skupaj s predstavniki študentskih svetov fakultet bodočim študentom na voljo z različnimi uporabnimi informacijami. Univerza sicer skupaj z ostalimi letos prvič za vse dijake, ki bodo prišli na Obalo, ob informativnih dnevih pripravlja posebno dobrodošlico ob 10. uri na Titovem trgu v Kopru.

Številke manjše kot lani

Za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe je za prihodnje študijsko leto na voljo 18.481 mest za redni in izredni študij, kar je za 660 mest manj kot lani. Za tujce, ki ne prihajajo iz EU, je na voljo nekaj manj kot 2000 mest.

Digitalno in večjezično

Na Univerzi v Novi Gorici, kjer skupaj razpisujejo 190 mest, skušajo mlade prepričati z interdiciplinarnostjo programov, visoko zaposljivostjo diplomantov, možnostjo sodelovanja v raziskovalnem delu in mednarodnih izmenjav. Prednost ustanove, poudarjajo, sta tudi njena majhnost in prožnost, ki omogočata nenehno prilagajanje študijskih programov: “Letos bomo tako prvič izvajali drugostopenjski program Digitalna humanistika in Znanost o materialih. V naših programih je vse več vsebin s področja informacijskih tehnologij in praktičnega usposabljanja, ki ga uvajamo tudi na področju humanistike.”

Univerza na Primorskem razpisuje 1498 mest na 28 študijskih programih. Pedagoška fakulteta bo razpisala novi smeri v okviru študijskih programov Razredni pouk, ki se bosta delno izvajali v italijanskem učnem jeziku. Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije je univerzitetni triletni program Biodiverziteta prenovila in ga preimenovala v Varstveno biologijo ter letos prvič razpisala 30 prostih mest za izvajanje dodiplomskega študijskega programa Bioinformatika tudi v angleščini. Poleg omenjenega se v angleščini izvajajo še štirje dodiplomski, štirje magistrski in en doktorski študij.

Za srednješolce je od skupno 23.644 razpisnih mest za prihodnje šolsko leto v programih splošnih gimnazij na voljo 5782 mest, od tega v zasebnih šolah 504. Z novim šolskim letom se bodo na določenih srednjih šolah začeli na novo izvajati tudi nekateri programi. V Piranu bo tako poslej na voljo program elektrikar, na koprski tehniški šoli pa program mehatronik operater.

V slovenska univerzitetna mesta, Koper, Novo Gorico, Ljubljano in Maribor, so že pripeljali avtobusi in vlaki bodočih študentov in učencev. Univerza na Primorskem je dijakom iz oddaljenih krajev tudi letos zagotovila brezplačni avtobusni prevoz na Primorsko. Slovenske železnice pa so okrepile garniture rednih vlakov. Danes vozita tudi izredna vlaka, in sicer iz Litije in Celja. Enako bo jutri.

Vrata odpirajo tudi dijaški domovi, kjer je za prihodnje šolsko leto za novince predvidenih skupaj 2328 mest, enako kot lani.


Komentar novinarja

Ana Cukijati

Na pragu samostojnosti

Informativni dnevi so za devetošolce in bodoče bruce pomemben dogodek. Še posebej za tiste neodloč(e)ne, na kateri srednji šoli bi radi nabirali znanje za bodoči poklic, ali na kateri fakulteti bi radi diplomirali. Pomen informativnih dni in njegovo vsebino pa bi prireditelji po letih neuspešnega zaposlovanja mladih izobražencev lahko zasukali v drugo smer. Na trgu dela je že dolgo kristalno jasno, da znanje, ki ga v institucijah, kot so srednje šole in fakultete, ni dovolj le usvojiti in ...

Preberi več

Najbolj brano