Risi bodo grizli tudi v Koreji

Slovenski hokejski privrženci radi vrtijo film iz Sočija, kjer so se risi pred štirimi leti v svojem krstnem olimpijskem nastopu prebili vse do četrtfinala. V Pjongčangu bodo še drugič zaigrali na največjem dogodku zime.

Slovenski hokejisti z Žigo Jegličem (v belem dresu) se bodo tudi v 
Koreji pomerili z Rusi. Foto: STA
Slovenski hokejisti z Žigo Jegličem (v belem dresu) se bodo tudi v Koreji pomerili z Rusi. Foto: STA

PJONGČANG > Od Rusije do Koreje se je na ledeni ploskvi marsikaj spremenilo, tako po svetu kot tudi pri nas. Anže Kopitar je, potem ko je popeljal Slovenijo do olimpijskega četrtfinala, pozno spomladi leta 2014 z Los Angeles Kingsi pokoril konkurenco v severnoameriški poklicni hokejski ligi (NHL) in osvojil svoji drugi Stanleyjev pokal, zdaj pa ga v reprezentanci ni, tako kot ostalih zvezdnikov severnoameriške lige NHL. Slovenski hokejisti so v preteklem olimpijskem ciklu na svetovnih prvenstvih nadaljevali tradicijo izmeničnega napredovanja in nazadovanja iz elitnega razreda.

Domače in tuje

Medtem so se na selektorski klopi zvrstili trije obrazi. Matjaža Kopitarja je po štirih letih zamenjal njegov pomočnik Nik Zupančič, ki je rise drugič popeljal na olimpijske igre in jih vrnil v elitni razred svetovnega hokeja. Zupančič je ostal v strokovnem štabu, a se je vrnil k vlogi pomočnika, hokejska zveza pa je za prvega moža stroke po letu 2010 spet ustoličila trenerja iz tujine. Finec Kari Savolainen v Sloveniji sicer ni hokejski tujec. Okolje dobro pozna, selektor je bil že v letih 2004 in 2005, pred vrnitvijo na slovensko klop pa je bil zunanji svetovalec strokovnega štaba. Kaj je našel, potem ko se je vrnil v bolj izpostavljeno vlogo?

Skupina B - 1. krog, 14. februarja - Slovenija : ZDA (13.10), Rusija : Slovaška; 2. krog, 16. februarja - Slovenija : Rusija (8.40), Slovaška : ZDA; 17. februar - Slovenija : Slovaška (13.10), Rusija : ZDA. Skupina A - Kanada, Švica, Češka, Južna Koreja; Skupina C - Švedska, Finska, Norveška, Nemčija.

Jesenicam in Olimpiji, ne cvetijo rožice, kar je razvidno že iz reprezentančnega seznama. Na njem se je znašel le napadalec Ljubljančanov Andrej Hebar.

Slovenski scenariji

Na igrah bo Kanada lovila svoje tretje zaporedno zlato, vrh pa bodo krojile hokejske velesile. Nominalno prvi mož Slovenije ostaja Jan Muršak, ki ima nekaj izkušenj iz lige NHL. Po nekaj letih igranja v razširjenem ruskem prvenstvu KHL, kjer se še naprej dokazujejo Žiga Jeglič, Rok Tičar in Robert Sabolič, se je pred kratkim odpravil na Švedsko. Savolainen je to pot vpoklical tudi Žigo Pavlina in Marcela Rodmana, ki ju lani na SP v Parizu ni bilo.

Slovenija v skupinskem delu turnirja igrala z istimi tekmeci kot pred štirimi leti, torej z Rusijo, ZDA in Slovaško. Slednjo je v Sočiju tudi ugnala. Sistem tekmovanja je isti - trije zmagovalci štiričlanskih skupin in najboljša drugouvrščena ekipa si bodo priigrali neposredno uvrstitev v četrtfinale, preostala osmerica bo morala v izločilne boje.


Najbolj brano