Sledi za ponudnikom poceni vinjet do Sejšelov

Domeno hallokupon.si, prek katere so uporabnike mobilnih telefonov vabili k nakupu poceni vinjet, je nekdo registriral sredi lanskega decembra v Sloveniji. Človek, ki naj bi domeno registriral, pa na naslovu v Ljubljani, ki ga je prijavil, ne živi, je sporočila informacijska pooblaščenka. Izkazalo se je, da je končni uporabnik mobilne številke s Sejšelov.

Za skrivnostno ponudbo vinjet po polovični ceni naj bi se skrival nekdo s Sejšelov.   Foto: Dars
Za skrivnostno ponudbo vinjet po polovični ceni naj bi se skrival nekdo s Sejšelov.  Foto: Dars

LJUBLJANA > Sredi januarja je veliko lastnikov mobilnih telefonov presenetil SMS z nenavadno vsebino. Pošiljatelj je prek naslova HalloKupon vabil k naročilu in nakupu vinjete po polovični ceni. Naročilo naj bi opravili s klicem na premijsko telefonsko številko 0038690142820 ali z obiskom spletne strani www.hallokupon.si/. Veliko ljudi se je januarja obrnilo na tržni inšpektorat, kje so pojasnili, da ni jasno, kdo je ponudnik, prav tako pa se po navedbah potrošnikov, ki so na to telefonsko številko klicali, nihče ne odziva.

Klic je potrošnikom povzročil le visoke stroške. Nekateri so dobili tudi račun za več kot 100 evrov. Vsem so zato odsvetovali klice na omenjeno telefonsko številko. Nekateri, ki so vseeno klicali, pa so goljufijo prijavili policiji, ki še preiskuje zadevo.

Posamezniki morajo biti izrazito zadržani pri podobnih (pre)ugodnih ponudbah, ki jim lahko povzročijo visoke stroške in resne posege v zasebnost. Ti lahko vodijo tudi v krajo identitete ali različna izsiljevanja, še opozarjajo pri informacijskem pooblaščencu.

Kako je s Sejšelov lahko registriral premijsko številko

Pri informacijskem pooblaščencu so sredi januarja uvedli inšpekcijski nadzor zoper neznanega upravljalca mobilnih telefonskih številk številnih Slovencev oziroma pošiljatelja SMS sporočila z naslovom HalloKupon. Ugotovili so, da uporabnik premijske številke ni registriran za opravljanje dejavnosti prodaje v Sloveniji, niti nima slovenskega transakcijskega računa ne davčne številke, s čimer večina slovenskih operaterjev običajno pogojuje pridobitev in uporabo premijskih telefonskih številk ter sklenitev pogodbe s končnim uporabnikom.

Pojasnjujejo še, da v tem delu ne gre za pristojnost informacijskega pooblaščenca. “A se vseeno sprašujemo, kako je tak neobstoječi poslovni subjekt s Sejšelov premijsko telefonsko številko pri operaterju sploh lahko zakupil. Prav to ima namreč ključno vlogo, saj informacijski pooblaščenec pri poslovnem subjektu s Sejšelov ne more izvajati nadzora nad izvajanjem določb zakona o varstvu osebnih podatkov, ker je njegova ozemeljska veljavnost omejena,” je pojasnila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Informacijski pooblaščenec zato tudi v primeru ugotovljenih nezakonitosti pri obdelavi mobilnih telefonskih številk upravljalcu s Sejšelov ne bi mogel odrediti nobenih inšpekcijskih ukrepov in zoper njega ne voditi prekrškovnega postopka.

Mojca Prelesnik

informacijska pooblaščenka

“A se vseeno sprašujemo, kako je tak neobstoječi poslovni subjekt s Sejšelov premijsko telefonsko številko pri operaterju sploh lahko zakupil.”

Ovadbo poslali policiji

Zaradi teh omejitev in okoliščin, ki nakazujejo sum več kaznivih dejanj, je informacijski pooblaščenec zoper neznanega upravljalca osebnih podatkov slovenskih uporabnikov storitev mobilne telefonije, skupaj z agencijo za komunikacijska omrežja in storitve ter s tržnim inšpektoratom, policiji podal kazensko ovadbo, sam pa postopek inšpekcijskega nadzora zaključil.

Spletna stran www.hallokupon.si/ ni več dosegljiva, premijska telefonska številka pa je na zahtevo organov pregona pri operaterju blokirana. Kljub temu vsem uporabnikom elektronskih komunikacijskih sredstev v prihodnosti svetujejo previdnost. Posamezniki moramo biti izrazito zadržani pri podobnih (pre)ugodnih ponudbah, ki jim lahko povzročijo visoke stroške in resne posege v zasebnost, ki lahko vodijo tudi v krajo identitete ali različna izsiljevanja, še opozarjajo.


Najbolj brano