Psi v avtomobilu

Ob brskanju po socialnih omrežjih naletimo tudi na različna priporočila, filmske posnetke in opise prevažanja živali v osebnem avtomobilu. Nasveti in opisi so pestri, tudi takšni, ki jih nikakor ne bi smeli posnemati, saj, denimo, psu oziroma mački lahko škodijo. Tudi glede varnosti so zelo vprašljivi.

Psi  se   teže privadijo vožnji, zato moramo primerno poskrbeti za njihovo in našo varnost.  Foto: Petra Mezinec
Psi se teže privadijo vožnji, zato moramo primerno poskrbeti za njihovo in našo varnost.  Foto: Petra Mezinec

Reklamni posnetek o najnovejšem varnostnem pasu za pse v avtomobilu, ki kroži na spletu, je še posebej vprašljiv. Prikazan je varnostni pas - prav takšen, kot je namenjen ljudem, pritrjen na naslonjalo zadnjega sedeža s pasovi. V njem je vpet manjši pes. Pripet je tako kot majhen otrok, in to v svojem nefiziološkem položaju. Ob tem se človeku kar vsiljuje vprašanje, ali ne gre celo že za mučenje živali. Še zlasti, ker je splošno znano, da pes ne sedi kot človek. V reklami pa ga varnostni pas pripenja celo čez trebuh in oprsje.

Kako varno prevažati psa?

Dolžnost in obveza lastnika psa je poskrbeti za varnost živali, hkrati tudi za varnost šoferja in vseh sopotnikov, zlasti otrok.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti živali, ki jih prevažamo v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, ustrezno zavarovane. V nasprotnem primeru sledi kazen.

Lastniki vozijo pse na zadnjih sedežih, na polici, v prtljažniku, ob sopotnikovih nogah. Včasih celo psi molijo glavo skozi okno. Vse to je zelo nevarno, saj pes v primeru prometne nesreče, če ni pripet ali v boksu, nenadzorovano poleti po avtomobilu ali celo iz vozila. Ob tem se lahko poškoduje in poškoduje tudi voznika ter sopotnike. Ne kaže zanemariti, da je lahko velik pes nevaren izstrelek za potnika pred njim.

Vozniki in potniki v avtomobilu uporabljamo varnostni pas. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti živali, ki jih prevažamo v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, ustrezno zavarovane. V nasprotnem primeru sledi kazen.

Najboljši za prevažanje psov in mačk v avtomobilu so kovinski in plastični transportni boksi, primerni velikosti živali. Pes se mora v njem počutiti udobno, tako da se lahko obrne in brez težav stoji ali sedi. Boks postavimo v prtljažnik.

Če gre za manjšega psa, ga imamo lahko tudi na zadnjem sedežu in ga pripnemo z varnostnim pasom. Boksi naj bodo vedno dobro zaprti, tako se tudi ob morebitni nesreči ne bodo odprli. Pri zaščiti velikega psa je najučinkoviteje psa imeti v velikem boksu v prtljažniku in uporabiti še zaščitno pregradno mrežo, ki ločuje prtljažnik od potnikov.

Še nekaj napotkov

Lastniki psov, ko gredo na pot z njim, naj se na to ustrezno pripravijo. Psu pred potjo ne damo hrane. Poskrbimo tudi za dovolj vode.

Psa ne smemo puščati v avtu, še posebej ne na vročini in mrazu, saj je zanj to nevarno. Če je pes v boksu nemiren oziroma kaže kakršne koli znake nelagodja, se moramo ustaviti.


Najbolj brano