Zlato, ki se sveti

Robert Lešnik, naše gore list in prvi svinčnik Mercedesovega zunanjega oblikovanja očitno težko potegne napačno potezo. To je videti tudi pri kupejski izvedenki razreda e. Skladnost oblike je naravnost perfektna, v zlato odet lepotec pa skoraj že kičasto lep.

Robert Lešnik je ponovno zarisal perfekcijo.
Robert Lešnik je ponovno zarisal perfekcijo. 

Gre v pretežni meri za pohvalo vsega, kar smo imeli priložnost doživeti v tednu druženja, zato bomo najprej navedli drobne pomanjkljivosti, ki smo jih zaznali. Zamerimo malce preglasen dizelski motor, ki vsaj ob zagonu nekako ni v skladu z žametno eleganco vozila. Dokler nemški inženirji ne uspejo bolje zadušiti zvokov, si raje omislite močnejši dizelski agregat ali pa kar bencinskega, saj denar tako ali tako ni problem, ali ne? Toliko glede kritik, zdaj pa moramo navesti še vse, kar si zasluži pohvalo.

Avtomobil je impozanten in takoj opazen, to je najpomembnejše. Pomembno je tudi, da je udoben za dva odrasla spredaj in za malce manj odrasla zadaj, toliko da popeljete zavistne “firbce” na krog vožnje. Če imate otroke, raje priporočamo druge modele iz iste družine. Na začetku malce glasen motor je sicer v kombinaciji z 9-stopenjskim avtomatskim menjalnikom odličen in dovolj močan za vse potrebe, razen za najbolj zahtevne iskalce kazenskih točk in prometnih kazni.

Avtomobil v številkah

Motor: turbodizelski 1950 ccm/143 kW, izpust 129 g/km

Poraba na testu: 6,8 litra na 100 km

Hitrost in pospešek: 242 km/h, 7,4 sekunde do 100 km/h

Cena osnovnega modela: 43.647 evrov

Cena testnega vozila: 87.030 evrov

Več podatkov: www.mercedes-benz.si

Udobje je na zavidljivi ravni, prav tako ergonomija. Nekaj privajanja zahteva sistem polavtonomne vožnje, ki med drugim omogoča samostojno prehitevanje in vračanje na vozni pas. Hvalimo tudi zvočnike ugledne nemške znamke, zvok je vrhunski, kar ljubitelji dobro vedo ...

Kako že gre napev v neki reklami? “Če bi zadela ... jackpot ...” V tem primeru bi marsikdo kupil natanko takšen avto, saj posebej v zlati barvi še bolj slepi v oči zavistne sosede. Namenjen je vsem, ki radi vzbujajo pozornost in zavist, hkrati pa so prijazni do lastnega telesa in imajo občutek za estetiko. Tako navzven kot znotraj gre za vrhunski izdelek, ki ima le eno usodno napako: ceno ...


Najbolj brano