Audi, ki bo vozil skoraj sam

Slovenskim novinarjem so na ogled postavili novo audijevo admiralsko ladjo. Novi audi A8 je prvi serijski avtomobil, ki so ga razvili za visoko avtomatizirano vožnjo 3. stopnje. Do 60 kilometrov na uro lahko vozi povsem sam.

Največji audi bo po mestu vozil sam.
Največji audi bo po mestu vozil sam. 

Sistem upravlja speljevanje, pospeševanje, obračanje volana in zaviranje na svojem voznem pasu. Pri tem računa na 41 naprednih asistenčnih sistemov in 24 senzorjev. Pri Audiju so izpostavili, da bodo od letos dalje avtonomne vozne funkcije, kot so parkirni pilot, garažni pilot in pilot za zastoje postopno vključene v serijsko opremo.

Notranjost novega A8 je prostorna, čista in sodobna, podobna izjemno prostornemu oziroma razkošnemu salonu. Najbolj razkošno mesto v novi luksuzni limuzini je zadaj desno, kjer je lahko vgrajen sedež s počivalno funkcijo s številnimi možnostmi nastavljanja in oporo za noge na hrbtni strani sovoznikovega sedeža. Tu si lahko potnik ogreje in zmasira stopala.

107.500

evrov stane najcenejši audi A8

V paketu s počivalno funkcijo so med drugim še masaža hrbta, komfortni vzglavniki z električno nastavljivo višino, opore za stopala, poklopne mizice z nastavljivim naklonom in dva Audijeva tablična računalnika v sklopu sistema rear seat entertainment.

Na armaturni plošči spredaj je namesto koncepta MMI touch zdaj sistem MMI touch response. Osrednji del armaturne plošče je 10,1-palčni zaslon na dotik, ki je v izključenem stanju neopazno integriran v črno visoko sijajno ploščo. Spredaj najdemo še številne nove rešitve z izpopolnjeno medijsko centralo z MMI navigacijo plus, multimedijske sisteme in široko ponudbo storitev Audi connect.

Novi audi A8 je tudi pri nas na voljo z dvema izpopolnjenima motorjema V6 s turbinskim polnilnikom: s trilitrskim dizelskim TDI različice A8 50 TDI 210 kW/286 KM in trilitrskim bencinskim TSI 250 kW/340 KM s prav tako novo oznako A8 55 TFSI.

Novi audi A8 s standardno dolžino se cenovno začne pri 107.500 evrih, s podaljšano A8 L pa pri 113.770 evrih.


Najbolj brano