Zgledi vlečejo

Po košarkarskem mrtvilu zadnjih let, ko je v Istri zgolj portoroški klub ohranjal kakovostni stik z najboljšimi v deželi evropskih prvakov, se je lani iz Domžal v Koper nepričakovano preselil Sixt (nekdanja Lastovka) ter hitro prevzel baklo razvoja.

Portoroški drugoligaš se je v novi sezoni povezal s sosedi iz 
Kopra. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Portoroški drugoligaš se je v novi sezoni povezal s sosedi iz Kopra. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LUCIJA > Oranžni tigri se močno trudijo, da bi v javnosti dobili imidž lokalnih matadorjev, celo imenu so hitro prilepili dodatek Primorska, čeprav se nekateri koprski puristi zmrdujejo, češ da so vse pomembnejše klubske funkcije v rokah “foreštov”. To sicer ne drži popolnoma, saj je okoli kluba vse več domačih košarkarskih obrazov, navsezadnje so se v svoje mesto vrnili Nebojša Joksimović, Nejc Zupan in Alen Hodžić, iz primorskega bazena pa prihaja tudi reprezentant Matic Rebec.

Pobuda za nekoliko preambiciozno imenovan Večer primorske košarke z dvojnim sporedom obeh najboljših istrskih klubov je kajpak prišla iz Sixta, ki sicer pomaga tudi drugoligaškemu Portorožu. Jasno pa je, da bo za veliko košarkarsko evforijo potrebnih še veliko malih korakov. Obstaja seveda tudi bližnjica, ki jo prinaša nepričakovan rezultatski uspeh, česar se v Kopru nekateri še spominjajo iz prvih leto po osamosvojitvi, ko je Slovenica z uvrstitvijo v finale končnice državnega prvenstva “zažgala” okolje, a potem hitro zapravila pridobljeni kapital.

Primorska v Vršcu

Moštvo Sixta Primorske danes ob 18. uri v Srbiji čaka obračun 17. kroga druge divizije lige ABA z Vršcem. Bitka za mesto na zaključnem turnirju bo še zelo ostra, saj sta brez možnosti le dve najslabši ekipi lige. Najboljše izhodišče ima trenutno Sixt Primorska, ki je z Borcem iz Čačka in novomeško Krko z enajstimi zmagami na vrhu lige. Četverico zaokroža Vršac, ki bo v luči zadnjih treh porazov tigrov nedvomno favorit.

Ob zasedeni koprski dvorani se je Helios izkazal kot zelo primeren izbor, saj je na obeh straneh zaigralo kar nekaj bivših: od Koprčanov so nekoč v Domžalah nastopali Rebec, Marijan Čakarun in Gezim Morina, pri gostih Jaka Brodnik in Matej Rojc izhajata iz šole ŠD Koš, medtem ko sta Jure Besedič in njegov soimenjak Močnik nekdanja člana Portoroža.

Sixt Primorska sicer želi v prihodnji sezoni svojo hobotnico še malce razširiti, saj se bodo mladinci predvidoma kalili v tretjeligaškem članskem tekmovanju pod imenom ŠD Koš, malce starejši bodo nabirali izkušnje pri Portorožu v drugi SKL.

Udarno moštvo naj bi dotlej že napredovalo v najvišji razred jadranske lige. Ne nazadnje v Kopru ne izumljajo tople vode, kajti podoben model uspešno uporabljajo španski klubi in verjetno lahko v prihodnosti pričakujemo še več vodoravnega ali navpičnega povezovanja.


Najbolj brano