Z motorji v sežanski kamnolom

Predvidoma prihodnjo soboto bodo v Sežani odprli progo za motokros. Društvo Motoclub MX race jo bo uredilo na območju kamnoloma ob cesti proti Vrhovljam.

Da bi uredili progo, morajo preložiti kakih 10.000 kubičnih 
metrov materiala, je povedal Daniel Blade.   Foto: Helena Race
Da bi uredili progo, morajo preložiti kakih 10.000 kubičnih metrov materiala, je povedal Daniel Blade.  Foto: Helena Race

SEŽANA >Na Krasu in v širši okolici ni proge za motokros, najbližje je ena krajša v Kopru, sicer se morajo motokrosisti voziti dlje od Ljubljane, na Hrvaško ali v Italijo. To se bo kmalu spremenilo, saj bodo predvidoma 17. februarja pri kamnolomu v Sežani odprli več kot kilometer dolgo progo. Urejajo jo Daniel Balde, Luca Barberis in Borut Živic, vsi trije ljubiteljski motokrosisti, ki so za ta namen ustanovili društvo Motoclub MX race.

S podjetjem PGM, ki je lastnik kamnoloma, so sklenili najemno pogodbo za deset let in na zemljišču, na katerem je nekdaj Kraški zidar odlagal material, preložili približno 10.000 kubičnih metrov kamenja in zemlje ter uredili grbine in druge ovire. “Gre za enostavni objekt, nič nismo betonirali, zato smo potrebovali le soglasje zavoda za gozdove, ker je bil na delu parcele gozd. Območje pa je že degradirano,” pravi Daniel Balde.

Poleg proge za motokros, ki bo primerna tudi za tekmovanja, bodo na 1,6 hektarja velikem območju uredili še krajšo progo za minikros, pump track za kolesarje, če bo prostor pa tudi del proge za trial motorje s skalami in skoki. “Z deli smo začeli sredi decembra, naložba je vredna med 40.000 in 50.000 evrov. Računamo pa na obiskovalce iz Italije, Hrvaške, Slovenije in Avstrije. Mnogi že sprašujejo, kdaj bodo proge odprte,” pravi Balde.

Uporaba proge bo motokrosiste stala 20 evrov na dan ob koncih tedna oziroma 15 evrov med tednom. Balde pravi, da je to nekoliko višja cena kot na primer v Kopru, a jo bo upravičila kakovostna ponudba: “Proga je dolga več kot kilometer, treba jo je vzdrževati, frezati, dodajati material.” Uredili so tudi dostopno pot; obiskovalci se do prog ne bodo pripeljali po kamnolomu, pač pa z glavne ceste proti Vrhovljam, kjer je odcep pri zbirnem centru za odpadke. Zagotovili bodo parkirišče, postavili pa so tudi že leseno hišico za garderobe, sanitarije in pisarno. Omogočili bodo pranje motorjev, v bodoče pa tudi izposojo.


Najbolj brano