Sneg in veter nista ukrotila ravenskega pusta

V snegu in vetru so v soboto zjutraj, teden dni pred osrednjim pustnim rajanjem, iz Magozda proti Jevščku in Drežniškim Ravnam krenili ta grdi in ta lepi v spremstvu mask, ki sestavljajo avtohtoni ravenski pust. Letos je sodelovalo 25 neporočenih fantov, ki so z natančno preštudiranim scenarijem ves dan zabavali domačine in številne obiskovalce.

 Foto: Neva Blazetič
Foto: Neva Blazetič

DREŽNIŠKE RAVNE > Ženitni sprevod ta lepih z vodjem, bobnarjem in muzikanti ter s ta starima dvema je letos potrkal na 67 hiš v vaseh Magozd, Jezerca in Drežniške Ravne. Prinašali so veselje, gospodinje so stregle z jedačo in pijačo. Ta grdi pa so medtem razsajali po vasi in s pepelom v nogavici preganjali mladež in dekleta, najbolj pa pet mladeničev, ki se bodo naslednje leto pridružili fantovščni, ki pustovanje z žarom pripravlja celo leto. Med liki izstopajo še hudič, žandar in ravbar, rezijan, dimnikar, poštar, zdravnik, cgajnarca z otrokom, ta debel, kmet in kmetica, nosač ta slamnatega, lovec z zajcem. Vsako leto je malo drugače, ni nujno, da sodelujejo vsi liki.

Če so v soboto zjutraj pustovi prinašali zimo, pa so jo s popoldanskim rajanjem na osrednjem prizorišču v spodnjih Ravnah odganjali, saj se je zvedrilo s čarobnim razgledom po okoliških zasneženih hribih z mogočnim Krnom v ospredju. “Smo posebnost v slovenskem prostoru, ker so ostale skupine večinoma medse že spustile tudi poročene, mlajše in ženske. Mi pa ostajamo zvesti tradiciji in pri našem pustovanju še vedno sodelujejo le neporočeni fantje,” pripoveduje Renato Bric, ki je v preteklosti veliko naredil za promocijo ravenskega pustovanja, ki se uvrščajo v živo nesnovno kulturno dediščino. Pustovanje bodo zaokrožili na pustni torek s pustnim pokopom, ki ga spremlja govor o tem, kaj vse so v treh vaseh dobrega in manj dobrega ali celo neumnega naredili. Seveda je vsako leto za vse kriv pust.

V soboto se obeta podobno, toda hkrati drugačno pustovanje v Drežnici.


Najbolj brano